Klätterväxter : Trädgård med färg (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
80
Utgivningsdatum
2000-04-01
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Översättare
Barbro Ahlström
Originalspråk
Engelska
Originaltitel
Colourful Gardening, Climbers
Illustrationer
ill.
Dimensioner
270 x 240 x 15 mm
Vikt
640 g
SAB
Qef
ISBN
9789100570118

Klätterväxter : Trädgård med färg

Inbunden, Svenska, 2000-04-01

Slutsåld

Liva upp trädgårdens grönska med färggranna rosor, klätterväxter och perenner!
Serien Trädgård med färg är en lättillgänglig guide med inspirerande bilder för dig som vill göra trädgården mer varierad och spännande. Här finns allt du behöver veta för att lyckas: utförliga artbeskrivningar, tips om fantasifulla växtarrangemang och handfasta odlings- och skötselråd.
Böckerna är skrivna av den prisbelönte trädgårdsskribenten Richard Ross och landskapsarkitekten Timothy Leese. För fotot svarar de framstående trädgårdsfotograferna Jerry och Marcus Harpur.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Klätterväxter : Trädgård med färg

Övrig information

Stora ytor eller liten täppa spelar ingen roll: klätterväxter passar i alla trädgårdar. De klänger och klättrar dit andra växter inte når, de döljer och doftar och blommar förföriskt. Eftersom de växer på höjden tar de lite plats och är därför utmärkta att odla i mindre trädgårdar. I stora trädgårdar kan de fungera som avskärmare eller effektfulla blickfång, liva upp tråkiga väggar och staket eller växa samman med buskar och träd. En del arter blommar överdådigt, andra är vintergröna eller har ett praktfullt bladverk. Många klätterväxter är frostkänsliga men kan användas ändå förvara dem i ett inglasat utrymme på vintern och ställ ut dem i krukor på sommaren.

Klätterväxter, som ingår i serien Trädgård med färg, är en lättillgänglig och inspirerande bok om hur man kan förnya sin trädgård, inglasade balkong eller vinterträdgård med hjälp av färgstarka klättrande växter. Här finns allt man behöver veta om arter, färg, växthöjd, blomning och härdighet, och i ett avslutande avsnitt Odling och skötsel ges utförliga råd om plantering, beskärning m.m. Underbara bilder visar på skönheten hos klätterväxterna och ger idéer och uppslag till fantasifulla arrangemang.

Boken är indelad i fyra kapitel och i det första, Dofter, får man bland annat veta hur väldoftande kaprifoler och rosor bäst kommer till sin rätt. Kapitel två, Blommor, visar hur klätterväxter med djärvt färggranna eller sofistikerat vita blommor kan bli ett spännande inslag i grönskan. Bladverk ger tips om murgrönor, vildvin och andra arter med dekorativt och ofta vintergrönt bladverk. Tropiska växter slutligen behandlar mycket frostkänsliga arter som kan odlas i kruka och ge trädgården eller balkongen en exotisk prägel. Varje kapitel avslutas med ett representativt urval av de växter som presenterats.

Klätterväxter vänder sig till såväl nybörjare som mer erfarna trädgårdsodlare och är en inspirationskälla för den som vill göra sin trädgård vackrare, trivsammare och mer intressant.

Richard Ross är prisbelönt författare till flera trädgårdsböcker och har som frilansjournalist skrivit för bl.a. Times, Independent, Guardian och Country Living. För bilderna svarar Jerry Harpur, en av Englands mest framstående trädgårdsfotografer som ofta medverkar i inflytelserika tidskrifter som House & Garden och Horticulture, samt sonen Marcus Harpur vars fotografier publicerats i bl.a. The English Garden.

Övriga böcker i serien: Perenner och Rosor.