Venedig. Om konsten, arkitekturen och hantverket (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
192
Utgivningsdatum
2000-08-01
Upplaga
Ny utg.
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Nord, Kerstin (form)
Illustrationer
Ca 120 foton i färg, tre kartor
SAB
Niz Venedig,Ih-iz Venedig,Ni
ISBN
9789100571870
Venedig. Om konsten, arkitekturen och hantverket (inbunden)

Venedig. Om konsten, arkitekturen och hantverket

Inbunden,  Svenska, 2000-08-01

Slutsåld

Konst och hantverk av yppersta kvalitet hör Venedig till. Hela staden är som ett museum. Några av de vackraste byggnadsverk människan skapat ligger här sida vid sida, och husen speglar sig i vattenytans glitter. I de små kvarterskyrkorna samsas antika marmorkolonner med enastående målningar av Tizian, Tintoretto och Bellini. För venetianarna är kvalitet fortfarande allt, och de är övertygade om att kunskapen finns i historien.
Och överallt är vattnet som skiftar färg såväl under året som under dygnets olika timmar. Livet på sandbankarna, på öarna Burano, Torcello och San Francesco del Deserto är ett annat Venedig, och de måste också besökas.
Marita Jonsson guidar läsaren med stor kunskap genom Venedig idag och igår. Från sin bostad i staden ger hon bilder av venetiansk vardag. Hon tipsar om hotell och restauranger, alla med en säregen air av gången tid. Café Florian återför besökaren till 1700-talet och Casanova. Hotellen Gritti, Danieli och Londra Palace med makalösa medeltids- och renässansinredningar får gästen att känna sig som en 1800-talsdandy på spaning efter den tid som flytt, och Harry s Bar har kvar stämningen av Hemingway.
Boken är illustrerad med ca 120 foton i färg och tre kartor.
Marita Jonsson är styrelseledamot i den internationella föreningen Pro Venezia, som arbetar för att rädda Venedig.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Marita Jonsson

Recensioner i media

Venedig. Bara namnet väcker fantasin till liv. Marita Jonsson har skrivit en mycket trevlig, och personlig bok om denna underbara stad. Boktiteln är dock lite missvisande för boken rymmer mycket mer än konst, arkitektur, och hantverk. I Venedig. Om konsten, arkitekturen och hantverket beskrivs stadens historia, karnevalen, kanalerna, restaurangerna, palatsen, öarna och naturligtvis den ståtliga arkitekturen, San Marcokatedralen, konsthantverket, glasblåsarna i Murano, mosaikverkstaden i Cannaregio, brodöser på Fondamento Osmarin, de fantastiska tygkonstnärerna Fortuny, gondolbyggare, möbelkonservatorer m.fl.

Marita Jonsson är forskningsdirektör och författare till flera böcker om konst arkitektur och hantverk. Hon bor på Gotland där hon i flera år varit länsantikvarie. Hon är dessutom styrelseledamot i föreningen Pro Venezia som arbetar för att bevara Venedig. Själva boken har sin upprinnelse i ett stycke tyg som hon får syn på i en butik i Gamla Stan i Stockholm - en bit överjordiskt vacker mångfärgad sammet. Hon följer tyget till dess ursprung och träffar de två textilkonstnärerna Hélène och Nora som hon beskriver i texten och som hon tillägnat boken. I Venedig har hon fått många vänner och berättar även hur vardagen ter sig, hur venetianarna lever. I slutet av boken får vi som extra bonus tips på hotell, restauranger, kaféer, trattorior och inte minst hur man tar sig dit.

Marita Jonsson står själv för hela bildmaterialet vilket hon lyckats mycket bra med. Den fina layouten som Karin Nord gjort tillför boken ytterligare en dimension.

Övrig information

Konst och hantverk av yppersta kvalitet hör Venedig till, ja, hela staden är som ett museum. Piazza San Marco kallades av Napoleon Europas vackraste salong. Canal Grande, eller Canalazzo, venetianarnas benämning på kanal och palats, är själva essensen av det venetianska kynnet. Några av de vackraste byggnadsverk människan skapat ligger här sida vid sida. Husen speglar sig i vattenytans glitter och låter sig omsvepas av mild fuktighet. I de små kvarterskyrkorna samsas antika marmorkolonner med enastående målningar av Tizian, Tintoretto och Bellini. Venedig är en sagans stad men också i högsta grad levande. Gammalt, slitet och förfallet har sin naturliga plats intill prakt och överflöd.
Och överallt finns vattnet. Havet, lagunen och kanalerna skiftar färg såväl under året som under dygnets olika timmar. Att bege sig ut i lagunen blir ett måste. Livet på sandbankarna, på öarna Burano, Torcello och San Francesco del Deserto, är ett annat Venedig som också måste besökas.
Marita Jonssons specialintresse är konsthantverk. Här i Venedig, där invånarna fortfarande anser att kvalitet är det enda tänkbara och att kunskapen finns i historien, lever alla de gamla hantverken. Det är glasblåsarna i Murano, mosaikmästarna i Cannaregio, brodöserna från Fondamenta Osmarin, möbelkonservatorer, gondolbyggare, skulptörer, masktillverkare och, sist men närmast författarens hjärta, textilkonstnärerna som trycker mustiga mönster på silkessammet.
Författaren guidar läsaren med stor kunskap genom Venedig av idag och igår. Och från sin bostad i staden ger hon sina personliga bilder av venetiansk vardag. Hon tipsar om hotell och restauranger, alla med en säregen air av gången tid. Café Florian med sitt österländska måleri och sin inredning av marmor, mässing och mörka träslag återför besökaren till 1700-talet och Casanova. Hotellen Gritti, Danieli och Londra Palace med makalösa medeltids- och renässansinredningar får gästen att känna sig som en 1800-talsdandy på spaning efter den tid som flytt, och Harry¿s Bar har kvar stämningen av Hemingway.

Marita Jonsson är styrelseledamot i den internationella föreningen Pro Venezia, som arbetar för att rädda Venedig.