Ålkistan (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
BONNIERS KRIMINALKLASSIKER
Antal sidor
260
Utgivningsdatum
2001-01-01
Förlag
Albert Bonniers förlag AB
Medarbetare
Gustavsson, Claes (form)
Dimensioner
232 x 150 x 27 mm
Vikt
410 g
SAB
Hc,Hc.01
ISBN
9789100575229
Ålkistan (inbunden)

Ålkistan

detektivroman

Inbunden Svenska, 2001-01-01

Slutsåld

Bonniers Kriminalklassiker är en ny kvalitetsbokserie för kriminallitteratur. Här kommer gräddan av svenska och utländska kriminalförfattare att presenteras för 2000-talets krim- och spänningsälskare. Författarna har alla det gemensamt att deras böcker är såväl spännande som av hög kvalitet och känns fräscha för dagens läsare. En och annan överraskning kommer också att smyga sig in i serien – oväntade utgivningar och texter som aldrig tidigare presenterats i bokform…

Bonniers Kriminalklassiker kan ses som en modern efterföljare till bokserierna Bonniers Detektivromaner (även kallad Pistol-serien), Zebra och En detektivroman/thriller från Bonniers, med sin smygande man på ryggen.
Den smygande mannen får nu komma till heders igen – och representera en kriminalklassiker från Bonniers.

För urvalet till Bonniers Kriminalklassiker svarar redaktör Per Olaisen, ledamot av Svenska Deckarakademin.

Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Recensioner i media

Mysterier med slutna rum har fascinerat deckarläsare lika länge som genren funnits. Författare som Carr och Christie har tagit fasta på människans behov av att förstå mysterier och utmanar sina läsare med till synes olösliga kriminalfall. Troligen är väl det också tjusningen med genren - att se om man kan lösa mysteriet innan bokens huvudperson, och den härliga känslan när plötsligt alla pusselbitar ramlar på plats.

Ålkistan är ett briljant exempel på en pusseldeckare. Den gavs ut första gången 1967 och ingår nu i Bonniers Kriminalklassiker, den serie deckare som Albert Bonniers Förlag publicerar i nyutgåva. För en stadsbo på tjugohundratalet är miljöerna inte alldeles välbekanta, men eftersom karaktärerna är så vältecknade och historien så tät glömmer man snart att fråga sig varför någon skulle bli upprörd över en försvunnen säck med ål, eller fundera över vad det egentligen kan ha inneburit att arrendera en gård.

Istället lägger man pussel. Jan Ekström räcker läsaren pusselbit efter pusselbit utan dramatik, nästan i förbigående, och så stillsamt att man är nära att missa dem. Efterhand växer en bild av det klassiska svartsjukedramat fram - fast kanske inte riktigt som man tänkt sig...

En kvarglömd ål, en bil med trasig lykta, hö från en loge, en försvunnen pistol och en misshandlad kattunge är bara några av de fängslande ingredienser Ekström blandat samman i Ålkistan. Stolt som en tupp kan jag meddela att jag löste fallet före upplösningen - men bara med ett par futtiga sidor.

Bloggat om Ålkistan

Övrig information

I trakterna kring Gislaved och Nissafors finns en mycket ond man. Och vi vet hur det brukar gå för onda män, eller hur? Här leker den diaboliske disponenten Fredner med kvinnors känslor lika flinkt och hän-synslöst som han leker med förfallna arrenden, skuldförbindelser och obetalda hyror. En sådan man får snabbt fiender, och mycket riktigt ¿ en dag hittas han död, mördad, inuti en ålkista. En lätt match för den lokala polismakten om det inte hade varit för att ålkistan var låst utifrån och att disponenten hade nyckeln i fickan.
Kriminalassistent Bertil Durell kallas till platsen och ställs inför en av de knepigaste gåtorna i svensk kriminallitteratur någonsin. En åltjuv, en katt, en plastpåse och ett järnspett är några av ingredienserna i denna svenska pusselklassiker av rang.
*
¿...en av de bästa svenska detektivromanerna genom tiderna...¿ (Jan Broberg, Kvällsposten)
¿...den mest virtuosa [variation av det slutna rummets gåta] som gjorts på svenska...¿ (Gunnar Unger, Mordisk familjebok)
¿...sin generations sinnrikaste sammanställare av pusseldeckare...¿ (Lönnroth m fl: Den svenska litteraturen del 3 [om Ekströms författarskap])
¿...utstuderat logiska gåtor av yppersta världsklass...¿ (Bo Lundin, Århundradets svenska deckare [om Ekströms författarskap i allmänhet och Ålkistan i synnerhet])