Rött Regn (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
595
Utgivningsdatum
2001-01-01
Förlag
Albert Bonniers förlag AB
Originalspråk
Engelska
Originaltitel
Mystic River
Medarbetare
Wejke, Per, 1937-
Dimensioner
200 x 140 x 40 mm
Vikt
660 g
SAB
Heq.01=c
ISBN
9789100576493
Rött Regn (inbunden)

Rött Regn

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2001-01-01

Slutsåld

Tjugofem år efter en gemensam traumatisk upplevelse i barndomen konfronteras Jimmy, Sean och Dave med varandra på nytt. Jimmys dotter har hittats mördad i en park i Boston och Sean får ta hand om fallet.
Seans undersökning skapar genast en konflikt med Jimmy, vars metoder från hans kriminella förflutna frestar honom att lösa fallet på ett brutalare och mer tillfredsställande sätt än vad lagen någonsin kan göra.
I deras fokus står Dave, som kom hem natten då Jimmys dotter mördades, täckt med blod från någon annan än sig själv.

''Skaffa dig Dennis Lehanes Rött regn. Snacka om att den här mannen kan skriva.'' Elmore Leonard

''Ett kraftcentrum till roman'' The New York Times Book Review

Med Svart nåd introducerades Dennis Lehane på svenska förra året och boken utnämndes till årets bästa spänningsbok, Kaliber 2000, av radioprogrammet Deadline.
Rött regn är både en intensiv psykologisk thriller och en suggestiv episk roman som befäster hans position främst i ledet bland världens spänningsförfattare.

Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Rött Regn. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. bästa deckaren någonsin
    greger, 13 november 2003

    Jag har läst många deckarromaner och älskar tv deckare. Rött regn är den bästa deckare som jag läst. Inte en tråkig stund i hela boken. Helt igenom spännande med en otrolig vändningar på flera ställen.
    En bok att rekommendera. Jag läste hela boken på 4 dagar. Min vänninna lika snabbt. Läs!

Visa alla 1 recensioner

Recensioner i media

Filmrättigheterna till Rött regn är tydligen redan sålda, och det är inte förvånande. Stora delar av boken känns nämligen filmiska. Så fort det centrala mordet har begåtts, rullar det välkända sceneriet igång med halvsjabbiga barmiljöer och hårda snutar - puffra i ena handen, kaffemugg i den andra. Men även berättartekniken är inspirerad av filmens värld, alltifrån den grundliga presentationen av huvudpersonerna till upplösningen och nedtoningen på slutet (som t.o.m. lämnar öppet för en uppföljare).
Viktiga detaljer planteras också halvdiskret in på ett sätt som inte står någon dussinactionrullle efter. Detta bidrar till bokens intryk av att ibland vara ganska hantverksmässigt skriven. Styrkan ligger istället i de ambitiösa porträtten av de gamla barndomsvännerna Sean, Jimmy och Dave. Lehane vill ge läsaren sammansatta människor och lyckas riktigt bra med det, inte minst i bilderna av sorgen hos Jimmy när hans dotter dör. Andra gånger slår det dock över åt fel håll, som när Daves onda andar från barndomen ska gestaltas och man återigen känner att författaren har sett för många massmördarfilmer.

Rött regn är främst gripande, även om spänningen utan tvivel också accelererar mot slutet. Man fastnar för personerna i boken och hänger välvilligt med i Lehanes försök att förklara varför de beter sig som de gör. Sedan är det en helt annan sak att man, när man har läst ut den, har fått sig en ärkeamerikansk hyllning til såväl kärnfamiljen som the Self Made Man till livs, och ovanpå det ett lass traditionell gangsterromantik.

Bloggat om Rött Regn

Övrig information

Som barn var Sean Devine, Jimmy Marcus och Dave Boyle vänner. Men sedan dök en främmande bil upp på gatan där de bodde. En av pojkarna klev in i bilen, de andra två gjorde det inte, och någonting vidrigt hände – någonting som innebar slutet på deras vänskap och förändrade alla tre pojkarna för alltid.
Tjugofem år senare är Sean Devine utredare på mordroteln. Jimmy Marcus är före detta fängelsekund och äger nu en liten närlivsbutik. Och Dave Boyle försöker hålla ihop sitt äktenskap och betvinga sina demoner – demoner som manar honom att begå fruktansvärda handlingar.
När Jimmy Marcus dotter påträffas mördad får Sean Devine fallet på sin lott. Han tvingas möta ett förflutet som han hoppats han aldrig mer skulle behöva utsättas för, ett förflutet fullt av våld och mardrömmar. Under utredningens gång hamnar han i konflikt med Jimmy Marcus som vill ta lagen i egna händer och skipa brutal rättvisa. Och i kulissen finns Dave Boyle, som samma kväll som Jimmys dotter dog kom hem nersmetad med blod.
Medan Sean Devine försöker lösa fallet med hjälp av lagen, drivs den hämndtörstande Jimmy Marcus allt närmare en moralisk avgrund från vilken det inte finns någon återvändo. Och samtidigt undrar Daves hustru, Celeste, där hon ligger bredvid Dave i sängen om natten, om inte hennes man i själva verket är ett monster: ett monster som lyckats dölja sin sanna natur för alla, kanske till och med för sig själv.

Rött regn är en intensiv psykologisk thriller och en suggestiv episk berättelse om kärlek och lojalitet, tilltro och misstänksamhet, en berättelse där det förflutna oåterkalleligen påverkar nuet och där människan tvingas möta de mörkaste och mest förborgade sidorna av sitt eget jag.

Skaffa dig Dennis Lehanes Rött regn. Snacka om att den här killen kan skriva. – Elmore Leonard

ett kraftcentrum till roman – New York Times Book Review