Ett oändligt äventyr (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
411
Utgivningsdatum
2002-06-01
Upplaga
Ny utg.
Förlag
Albert Bonniers Förlag AB
Medarbetare
Alm, Göran, 1945-
Illustrationer
ill.
Dimensioner
178 x 110 x 25 mm
Vikt
230 g
SAB
Ddb
ISBN
9789100580933
Ett oändligt äventyr (pocket)

Ett oändligt äventyr

om människans kunskaper

(6 röster)  |  Läs 3 recensioner
Pocket, Svenska, 2002-06-01

Slutsåld

Det sägs som en självklarhet att vi idag lever i ett kunskapssamhälle. Men vad är egentligen kunskap, närmare besett?
I sin nya bok närmar sig Sven-Eric Liedman frågan på flera olika vis. Han visar hur världen tar form för det lilla barnet och understryker språkets avgörande roll i allt kunskapssökande. Han hävdar att alla de mångskiftande mänskliga kunskaperna i grunden är praktiska, tom den mest abstrakta matematik. Han visar på skillnaden mellan den artificiella intelligens som datorn besitter och den mänskliga intelligensen, och gör en grundläggande distinktion mellan information och kunskap. Han polemiserar mot föreställningen att kunskap kan snabbinhämtas och påpekar att nya upptäckter ofta görs på oförutsägbara omvägar. Han analyserar kunskapens förhållande till makten och till pengarna, och han ställer avslutningsvis frågan om det är meningsfullt att tala om visdom idag och vad den i så fall har att göra med våra vanliga kunskapsområden.
1997 fick Sven-Eric Liedman Augustpriset för I skuggan av framtiden. Med sitt långa historiska perspektiv och sitt tydliga fokus på vår tids stora frågor har Ett oändligt äventyr alla förutsättningar att bli en lika betydelsefull och användbar bok för många läsare - en inspirerande guide i dagens motsägelsefulla och förvirrande verklighet.

I mediernas osorterade värld finns inga gränser mellan det trovärdiga och partsintresset, insikten och fördomen, den sakliga upplysningen och reklamen, det snyltande medlidandet och inlevelsen. Både barnet och den vuxne måste skaffa sig redskap att hävda och utveckla sin egen välgrundade mening mitt i mångfaldens kaos. Hur detta skall ske är en av de stora kunskapsfrågorna, kanske den största.
Ur Ett oändligt äventyr
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Ett oändligt äventyr. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Även denna bok användes i studiecirkeln som fortsatte...
  Owe Johansson, 16 augusti 2013

  Även denna bok användes i studiecirkeln som fortsatte med Idéhistoria. Också den boken är mycket lämplig i studiecirkelsammanhang, eftersom den inbjuder till "begåvade" samtal.

 2. Det märks att boken är skriven av en idéhistoriker....
  I, 18 juni 2013

  Det märks att boken är skriven av en idéhistoriker.
  Hur som helst är den intressant att läsa och innehåller lite av varje om det oändliga äventyr som kunskapsinhämtning är.

 3. Är man ute efter en persons filosofiska ställning till...
  Emelie, 21 maj 2013

  Är man ute efter en persons filosofiska ställning till vad lärande är så är boken till för dig. Men jag som lärandestudent fanna inga innovativa infallsvinklar som jag nånsin kommer ha nytta av i min undervisning.

Visa alla 3 recensioner

Bloggat om Ett oändligt äventyr