Svalan, katten, rosen, döden (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Serie
Van Veeteren-serien (del 9)
Antal sidor
528
Utgivningsdatum
2002-07-01
Upplaga
Ny utg.
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Eyre, John (form)
Dimensioner
176 x 110 x 25 mm
Vikt
260 g
SAB
Hc,Hc.01
ISBN
9789100580940
Svalan, katten, rosen, döden (pocket)

Svalan, katten, rosen, döden

kriminalroman

(1 röst)
Pocket,  Svenska, 2002-07-01

Slutsåld

Det är ohyggligt, det är hypnotiskt och kommer under de följande femhundra sidorna aldrig att släppa greppet.
Ragnar Strömberg
Aftonbladet

...den nionde romanen i Maardam-sviten, är helt enkelt berättarkonst på svindlande hög nivå, med en intrig så mardrömsklart logisk att denna nedstigning i helvetet, trots sin tematiska och moraliska komplexitet, aldrig ett ögonblick blir rörig.
Ragnar Strömberg
Aftonbladet

'Han började försiktigt rekapitulera allt som hänt sedan den där dagen i höstas, då han bet i den ödesdigra oliven.
Tomas Gassel. Prästen som föll framför tåget.
De ensamma kvinnorna på Moerckstraat.
Benjamin Kerran och den försvunna fröken Peerenkaas, som hade annonserat efter sin mördare av allt att döma.
Den osannolika lilla nålen uppe i Wallburg.
Det var märkligt.

Kopplingen mellan stryparens offer är svag. När f.d. kommissarie Van Veeteren motvilligt lämnar den trygga antikvariatshandeln för att konfronteras med ännu en dödens hantlangare upptäcker han ett mönster med tydliga avtryck i böckernas värld. Blake. Musil. Rilke. Och han anar en mördare av ovanligt slag. Mycket ovanligt.
Svalan, katten, rosen, döden är den nionde, fristående delen i Håkan Nessers mångfaldigt prisbelönta romanserie om poliserna i den fiktiva staden Maardam.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Håkan Nesser

Recensioner i media

Det är alltid med förväntan man öppnar en ny deckare av Nesser. Detta är den nionde (och näst sista) romanen om Van Veeteren och hans kollegor.

Van Veeteren har dragit sig tillbaka till sitt antikvariat, skriver på sina memoarer och har kört fast i beskrivningen av sitt enda oavslutade fall, fallet G (kan detta möjligen vara ämnet för den tionde VV-deckaren?). Han har även en kvinna vid sin sida, Ulrike Fremdli, och njuter av livet på sin ålders höst.

Men långt där inne klappar ett polishjärta, och rastlösheten vaknar på nytt när han konfronteras med en sexuellt störd strypare med litterära intressen - här finns referenser till såväl obskyr kriminallitteratur som Marcel Proust (själv skojar Nesser också till det genom blinkningar till svensk kriminallitteratur). Van Veeteren lockas dock inte av att vikariera som kommissarie, utan ägnar sig åt privatspaning med sin skarpa hjärna och sin berömda intuition som främsta redskap.

Det är en saftig bit Nesser bjuder på - Svalan, katten, rosen, döden är över 500 sidor lång. I den brutala skildringen finns en djupt moralisk ton, men också en stillsam humor. Nesser håller alltid hög klass i sitt berättande och i sin personteckning, men mördaren förblir något av en gåta för läsaren. Kanske menar Nesser att allt inte är möjligt att förklara.