Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
352
Utgivningsdatum
2023-05-29
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Hanson, Kerstin (form)
Dimensioner
218 x 158 x 32 mm
Vikt
781 g
SAB
Kc.411
ISBN
9789100800079

Varför just han? : berättelsen om Gustav Vasa och hans tid

(11 röster)  |   Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2023-05-29
250
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor

Hermans egna ord om boken och om Gustav Vasa:

Nästan alla svenskar har en bild av Gustav Vasa, formad av generationer av historiker, som alla följt kungens egen beskrivning av honom själv. Därför ser vi Gustav som den självklare, orubblige landsfadern och rikshushållaren, mannen som praktiskt taget ensam befriade landet från danskarna och lade grunden för Sverige. Jag visar i min bok att i själva verket var ingenting självklart för den unga kungen. Han var en skör, osäker och permanent misstänksam person. Det tog honom 30 år att få kontroll över landet. Det fanns andra som inledde frihetskampen och när som helst kunde han själva ha försvunnit ut ur historien. Han var grym och brutal. Till slut hade han avrättat långt fler svenskar än Kristian tyrann. Ändå visar det sig att han var rätt man på rätt plats i rätt tid - därför kunde han lägga grunden för det moderna centralstyrda, starka och rika Sverige.

Hälsningar,
Herman

Vid midsommartid 1523 red den nyvalde kungen Gustav Eriksson in i det befriade Stockholm. Gustav Eriksson blev Gustav Vasa, tyrannen som blev landsfader. För oss 500 år senare verkar allt så självklart. Men konkurrensen om makten var stenhård. Landet kunde ha splittrats. Med en kombination av tur, makthunger, girighet och grymhet segrade Gustav. Men det kunde ha slutat annorlunda. Herman Lindqvist berättar levande inte bara om maktkampen utan även om Gustavs tid och hans folk.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Varför just han? : berättelsen om Gustav Vasa och hans tid
 2. +
 3. Skymning i Amerika : berättelser om ett annat USA

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skymning i Amerika : berättelser om ett annat USA av Malin Ekman (pocket).

Köp båda 2 för 329 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Varför just han? : berättelsen om Gustav Vasa och hans tid. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Personligt

  Kanske har jag förläst mig på Herman Lindqvist, men jag upplever när jag läser denna bok att jag läst allt förut. Dock fascineras jag av tidsperioden och älskar när det blir personliga porträtt så jag riktigt kan leva mig in i hur det kunde ha varit att vara med på den tiden.

 2. Mycket intressant och välskriven
  Anders Bjurstedt, 3 augusti 2023

  Gustav Wasa införde en ny era med att införa att kungens äldsta son automatiskt blev ny kung utan omröstning vilket tidigare var fallet.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Herman Lindqvist