När jag är hos dig (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
293
Utgivningsdatum
2002-04-01
Upplaga
1
Förlag
P. A. Norstedt & söner
Översättare
Urban Andersson
Originalspråk
Norska
Originaltitel
Når jeg er hos deg
Medarbetare
CASSEL, PETER
Dimensioner
220 x 150 x 20 mm
Vikt
540 g
SAB
Hdb.01=c,Hcedb.01
ISBN
9789113009742
När jag är hos dig (inbunden)

När jag är hos dig

roman

Inbunden Svenska, 2002-04-01

Slutsåld

Sjuksköterskan Stella, romanens huvudperson, dör redan i början av boken. Hon faller ned från ett tak, men trots att en rad vittnen ser henne störta till marken är det inget som riktigt vet vad som hänt. Är det en olycka eller har hon blivit knuffad av sin man Martin, som är på taket? Med utgångspunkt från fallet återberättas Stellas liv av en rad personer: en före detta patient, polisen som utreder fallet, Stellas äldsta dotter, Martin, Stella själv, nära och avlägsna bekanta.

Dessa berättelser växer till en mångskiktad historia inte bara om Stella och Martin, deras såriga äktenskap och respektive familjer, utan lika mycket om berättarna själva, om strutsfarmer, trollkonstnärer och barnsliga skräckgestalter. När jag är hos dig rör sig med lätthet mellan den komiska anekdoten och det hudnära psykologiska porträttet. I romanen växer bilden fram av en helt vanlig ung kvinna med en ovanlig förmåga att gripa in i andra människors liv även efter sin död.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Linn Ullmann

Recensioner i media

En avokadogrön soffa spelar en central roll i Linn Ullmanns roman När jag är hos dig. Det är tack vare den som bokens huvudperson Stella träffar sin blivande make, möbelhandlaren Martin. De flyttar ihop, får barn och lever ett till synes ganska vanligt liv ända tills Stella en dag faller från ett tak. Döden inträffar omedelbart. Kvar på taket står Martin som snart blir misstänkt för att ha knuffat ner Stella.

Med fallet som utgångspunkt berättar Linn Ullmann historien om Stellas och Martins liv. En mängd olika gestalter bidrar med sin syn på saken och läsaren blir snart varse att det finns inte bara en sanning, utan flera. Alla har sin egen uppfattning och tillsammans skapar deras minnen en brokig bild av ett modernt förhållande, en relation som är allt annat än enkel.

Ullmann blandar humor med allvar och det är inte sällan som man kommer allra närmast det svåra just i skrattet. På samma sätt är det osannolika ständigt närvarande mitt i vardagen, och innan det hela är över får vi möta såväl pariserhjulsentusiaster som strutsfarmare. När jag är hos dig är en i högsta grad levande roman som både lekfullt och känsligt gestaltar människors relationer.