Boken som ingen läste : i spåren av Copernicus revolution (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
319
Utgivningsdatum
2005-03-01
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Översättare
Margareta Eklöf
Originalspråk
Engelska
Originaltitel
The Book Nobody Read: Chasing the Revolutions of Nicolaus Copernicus
Dimensioner
216 x 145 x 27 mm
Vikt
580 g
SAB
Ua:k
ISBN
9789113013855
Boken som ingen läste : i spåren av Copernicus revolution (inbunden)

Boken som ingen läste : i spåren av Copernicus revolution

Inbunden,  Svenska, 2005-03-01

Slutsåld

Astronomen Owen Gingerich har skrivit en originell och briljant vetenskapshistoria om Copernicus mytomspunna livsverk Planeternas rörelse från 1543 (där det för första gången bevisades att planeterna kretsar kring solen), och om den kedja av röster som boken satte igång. Genom att spåra alla första- och andrautgåvor av boken ger Gingerich en oanad och ny inblick
i den vetenskapsrevolution som ledde in i vår moderna tid.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Owen Gingerich

Övrig information

För trettio år sedan påbörjade astronomen Owen Gingerich en äventyrlig och smått galen upptäcktsresa: han skulle spåra upp och med egna ögon se alla existerande exemplar av Copernicus De revolutionibus (Planeternas rörelse) från 1543. Copernicus själv fick se boken som han hade arbetat på under hela sitt vuxna liv först på sin dödsbädd. Där slogs det heliocentriska systemet fast - solen står i unversums centrum och runt solen kretsar de andra planeterna. Tanken var inte ny, men han var den förste att matematiskt bevisa den. Det blev början på den moderna tiden.

Idén att leta upp alla utgåvor av De revolutionibus fick Gingerich efter att först ha stött på Arthur Koestlers påstående om att "ingen ändå läste den berömda boken när den publicerades" och sedan sett allt marginalklotter som fanns i exemplaret på Edinburghs universitet - en mängd anteckningar från Europas allra främsta astronomer under 1540-talet och framåt.
Misstanken om att Koestler haft fel väcktes hos honom. Och att det här fanns en alldeles fantastisk historia att berätta. Om vetenskap. Om böcker. Och om människan.

Efter att ha hållit i över 600 exemplar av Copernicus bok vet han - och vi - det med säkerhet. Owen Gingerich har skrivit en alldeles originell och briljant vetenskapshistoria om Copernicus mäktiga livsverk och om den kedja av röster som boken satte igång. Läsarna får här en aldrig tidigare skådad inblick i den vetenskapsrevolution som ledde in i vår moderna tid.