Iskallt och stenhårt : mina tjugo år i Texas fängelser (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
304
Utgivningsdatum
2005-08-01
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Översättare
Margareta Eklöf
Originalspråk
Engelska
Dimensioner
215 x 142 x 25 mm
Vikt
540 g
SAB
Lz Flinga, Rickard
ISBN
9789113014289
Iskallt och stenhårt : mina tjugo år i Texas fängelser (inbunden)

Iskallt och stenhårt : mina tjugo år i Texas fängelser

mina 20 år i Texas fängelser

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2005-08-01

Slutsåld

Rickard Viking Flinga satt tjugo år i Texas hårdaste fängelser, varav 13 i isoleringscell, dömd för mord. Efter avtjänat straff utvisades Rick Flinga till Sverige, ett för honom helt okänt land. En sann berättelse om den långa, grymma vägen ut ur helvetet.

Rickard Viking Flinga föddes 1951 i Sydamerika av svenska föräldrar. Familjen flyttade till Kalifornien och levde under fattiga förhållanden. Tidigt hamnade han i dåligt sällskap. Det var sextiotal, ungdomsrevolten var i full gång, knarket flödade. Efter ströjobb och militärtjänst flyttade han med sin fru och sina barn till Texas, där han fick jobb på ett bygge. Så en dag inträffar katastrofen. Han skjuter sin jobbarkompis efter misstanken om att han förgripit sig på hans dotter. Domstolen dömer honom till 45 års fängelse.
Där väntar helvetet. Misshandel och mord tillhör vardagen, gängen styr och för att överleva bildar han ett eget gäng, Aryan Brotherhood, och de kämpar dagligen mot de mexikanska och svarta gängen om herraväldet. Efter två knivöverfall, ett upplopp med gisslantagning och ett misslyckat flyktförsök förlängs påföljden till 52 års fängelse.
En stor del av tiden tillbringar han i isolering.
En dag inser han att han förmodligen inte kommer att lämna fängelset levande. Då beslutar han sig för att bryta med sitt tidigare liv, drogerna, gängen och börja den långa, svåra resan mot friheten.
Det här är den sanna berättelsen om hur ett skoningslöst system gör människor till monster och om en mans kamp för ett värdigt liv. Rick Flinga har aldrig nekat till sitt brott, men priset han fick betala var högt. Efter ett avtjänat straff utvisades han till Sverige och lever idag i Uppsala.
"Ta inte livet för givet. Jag såg inte månen eller stjärnorna på tretton år."
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Iskallt och stenhårt : mina tjugo år i Texas fängelser. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Meta Fängslande
    Conny Boo, 19 december 2006

    Bortom allt roman dravel höjer sig för mig Flingas öde. Beskrivet med tanke på läsarens uthållighet, till ett minimum. Helt utan självömkan. Han ger oss en närvaro känsla i det oerhörda lidande de måste varit under de tjugo år vistelsen varade. Under kapitlet om hans kamp att få bli överflyttad till Sverige så eskalerar den nerv som författaren så skickligt lotsar oss fram med. Jag hoppas att den så småningom blir filmad och får den spridning den förtjänar.

Visa alla 1 recensioner

Övrig information

Rickard Viking Flinga satt tjugo år i Texas hårdaste fängelser, varav 13 i isoleringscell, dömd för mord. Efter avtjänat straff utvisades Rick Flinga till Sverige, ett för honom helt okänt land. En sann berättelse om den långa, grymma vägen ut ur helvetet. Rickard Viking Flinga föddes 1951 i Sydamerika av svenska föräldrar. Familjen flyttade till Kalifornien och levde under fattiga förhållanden. Tidigt hamnade han i dåligt sällskap. Det var sextiotal, ungdomsrevolten var i full gång, knarket flödade. Efter ströjobb och militärtjänst flyttade han med sin fru och sina barn till Texas, där han fick jobb på ett bygge. Så en dag inträffar katastrofen. Han skjuter sin jobbarkompis efter misstanken om att han förgripit sig på hans dotter. Domstolen dömer honom till 45 års fängelse. Där väntar helvetet. Misshandel och mord tillhör vardagen, gängen styr och för att överleva bildar han ett eget gäng, Aryan Brotherhood, och de kämpar dagligen mot de mexikanska och svarta gängen om herraväldet. Efter två knivöverfall, ett upplopp med gisslantagning och ett misslyckat flyktförsök förlängs påföljden till 52 års fängelse. En stor del av tiden tillbringar han i isolering. En dag inser han att han förmodligen inte kommer att lämna fängelset levande. Då beslutar han sig för att bryta med sitt tidigare liv, drogerna, gängen och börja den långa, svåra resan mot friheten. Det här är den sanna berättelsen om hur ett skoningslöst system gör människor till monster och om en mans kamp för ett värdigt liv. Rick Flinga har aldrig nekat till sitt brott, men priset han fick betala var högt. Efter ett avtjänat straff utvisades han till Sverige och lever idag i Uppsala.

"Ta inte livet för givet. Jag såg inte månen eller stjärnorna på tretton år."