Från Sicilien till Rom : Kriget i Italien 1943-1944 (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
392
Utgivningsdatum
2006-09-01
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Illustrationer
ill.
Dimensioner
220 x 150 x 35 mm
Vikt
720 g
SAB
Ki.54
ISBN
9789113014647
Från Sicilien till Rom : Kriget i Italien 1943-1944 (inbunden)

Från Sicilien till Rom : Kriget i Italien 1943-1944

kriget i Italien 1943-44

Inbunden Svenska, 2006-09-01

Slutsåld

Under ett års tid pågår kampen om Italien. Det är en mycket blodig kamp som utkämpas mellan retirerande tyska styrkor och de allierade, på platser som gått till krigshistorien: Monte Cassino, Salerno och Anzio.

Efter att ha besegrat axelmakterna i Nordafrika tog de allierade språnget över Medelhavet och upp i Europa. De blodiga striderna i Italien blev dock en väldigt dyrbar seger för de allierade, det dåliga vädret och den bergiga terrängen gjorde det lätt för tyskarna att retirera och samtidigt tillfoga angriparna stor skada.
Den 10 juli 1943 inleddes operation Husky, invasionen av Sicilien. Den följdes senare av Avalanche, general Mark Clarks landstigning på det italienska fastlandet. Syftet med kampanjen var, förutom att befria Italien och krossa Mussolini, att binda så stora tyska styrkor som möjligt i södra Europa.
Invasionen av Italien skildrar några av krigshistoriens avgörande händelser och namnkunniga personer: Kesselring, Patton, Montgomery, landstigningen vid Anzio, slaget vid Monte Cassino, Mussolinis avrättning och intåget i Rom.
Marco Smedberg analyserar striderna på Sicilien och i Italien 1943-1944, som delvis fortfarande är ett relativt okänt operationsområde då det överskuggats av Normandieinvasionen. Invasionen av Italien växlar
mellan taktiska (och personliga), operativa och strategiska perspektiv, mellan mark-, sjö- och luftstrider och mellan ett allierat och ett tysk-italienskt perspektiv, och ger på så sätt ett helhetsperspektiv över striderna.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Marco Smedberg

Övrig information

Under ett års tid pågår kampen om Italien. Det är en mycket blodig kamp som utkämpas mellan retirerande tyska styrkor och de allierade, på platser som gått till krigshistorien: Monte Cassino, Salerno och Anzio. Efter att ha besegrat axelmakterna i Nordafrika tog de allierade språnget över Medelhavet och upp i Europa. De blodiga striderna i Italien blev dock en väldigt dyrbar seger för de allierade, det dåliga vädret och den bergiga terrängen gjorde det lätt för tyskarna att retirera och samtidigt tillfoga angriparna stor skada. Den 10 juli 1943 inleddes operation Husky, invasionen av Sicilien. Den följdes senare av Avalanche, general Mark Clarks landstigning på det italienska fastlandet. Syftet med kampanjen var, förutom att befria Italien och krossa Mussolini, att binda så stora tyska styrkor som möjligt i södra Europa. Invasionen av Italien skildrar några av krigshistoriens avgörande händelser och namnkunniga personer: Kesselring, Patton, Montgomery, landstigningen vid Anzio, slaget vid Monte Cassino, Mussolinis avsättning och intåget i Rom. Marco Smedberg analyserar striderna på Sicilien och i Italien 1943¿1944, som delvis fortfarande är ett relativt okänt operationsområde då det överskuggats av Normandieinvasionen. Invasionen av Italien växlar mellan taktiska (och personliga), operativa och strategiska perspektiv, mellan mark-, sjö- och luftstrider och mellan ett allierat och ett tysk-italienskt perspektiv, och ger på så sätt ett helhetsperspektiv över striderna.