Kärlekens arkitekt (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
296
Utgivningsdatum
2008-05-01
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Översättare
Maria Cederroth
Originaltitel
El mapa del creador
Dimensioner
215 x 142 x 23 mm
Vikt
460 g
SAB
Hce
ISBN
9789113017099
Kärlekens arkitekt (inbunden)

Kärlekens arkitekt

Inbunden Svenska, 2008-05-01

Slutsåld

Rom 1937. Fascisterna under Mussolinis ledning innehar makten i Italien medan inbördeskriget rasar i Spanien mellan republikaner och Francos trupper. Femton katalanska familjer med Francosympatier tar sin tillflykt till Spanska akademien i Rom.
Spanska akademien kan emellertid inte sörja ekonomiskt för de katalanska flyktingarna och i hemlighet börjar "gästerna" stjäla antika föremål och böcker ur akademiens samlingar för att kunna skaffa pengar till mat och kläder.
Tillsammans med den unga bibliotekarien vid akademien, Montse, utses arkitekturstuderanden José María att ansvara för försäljningen av böckerna i akademiens bibliotek. Vad varken José María eller Montse vet är att en av rariteterna i akademiens samlingar innehåller "Skaparens karta". Det sägs att den ritats med gudomlig ingivelse och att den som har kartan i sin ägo kan göra sig till herre över hela världen, en hemlighet som Vatikanen försökt mörklägga under århundradenas lopp, men som de nazistiska ledarna i Tyskland nu fått kännedom om och är på jakt efter.
José María och Montse finner snart att de är indragna i ett storpolitiskt maktspel där olika nationer och organisationer försöker tillskansa sig dyrgripen. En av spekulanterna på kartan, furst Junio Valerio Cima Vivarini, blir deras beskyddare och vän. Men inget är vad det synes vara i denna härva av politiska intriger och spionage och ingen av de tre vännerna kan avslöja motiven för sitt handlande. Mellan Montse, José María och furst Junio utspelas snart ett triangeldrama som sjuder av passion och äventyr, lögner och svek.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Recensioner i media

Bokus Läsarpanel recenserar. Läs mer här >>

Det här är Emilio Calderóns första verk som översatts till svenska och jag är övertygad om att det kommer fler. Även om Kärlekens arkitekt uppges vara en spionroman tycker jag inte att dess styrka ligger där. Den ligger istället i skildringen av Rom vid tiden för andra världskriget och den stämning som Emilio skickligt bygger upp. Genomgående är tempot lugnt utan att bli stillastående vilket också känns mer och mer bekvämt ju mer man läser av boken. Emilio för hela tiden handlingen målmedvetet framåt och väver ihop historien bit för bit.

Det är huvudpersonen José Maria som står för berättarrösten ungefär 15 år efter att berättelsen äger rum och jag tycker han står för en behaglig uppriktighet som många gånger gränsar till naivitet. Efter att inledningsvis varit lite lätt irriterad på José Maria förändras inställningen till honom i takt med att historien utvecklas och läsaren lär känna honom och sympatisera med honom.

José Maria värvas tidigt som spion för motståndarrörelsen i Rom och detta engagemang löper som en röd tråd genom hela historien även om det överskuggas av relationerna mellan José Maria, Montse och Junio. För det är här som tyngdpunkten i boken ligger och det hela visar sig vara mer komplicerat än man kunnat ana.

Sammanfattningsvis tycker jag att Kärlekens arkitekt fyller ett litet gap mellan olika genrer och är definitivt läsvärd men det är lite synd att han inte för berättelsen djupare för att riktigt skaka om läsaren.