Blackwater : världens mäktigaste privatarmé (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
491
Utgivningsdatum
2008-08-14
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Översättare
Tomas Håkansson
Originaltitel
Blackwater The rise of the world's most powerful mecenary army
Dimensioner
235 x 160 x 35 mm
Vikt
810 g
SAB
S-qa.03,Kqa.6,Qz Blackwater
ISBN
9789113018683
Blackwater : världens mäktigaste privatarmé (inbunden)

Blackwater : världens mäktigaste privatarmé

Inbunden Svenska, 2008-08-14

Slutsåld

Nya företag har växt fram på grund av USA:s krig mot terrorismen men inget annat har fått uppleva samma raketsnabba uppstigning mot makt, rikedom och berömmelse som Blackwater. På mindre än ett decennium har det växt från sin blygsamma begynnelse i North Carolinas träskmarker till att bli ett slags "hedersvakt" för Bushadministrationens "globala krig mot terrorismen".

Blackwater har kontrakt med USA:s regering på militära uppdrag för mer än 500 miljoner dollar - och då ingår inte de hemliga uppdrag (med hemlig budget) man åtagit sig för amerikanska underrättelseorganisationer, privatpersoner eller utländska regeringar. Som en amerikansk kongressledamot anmärkt, har Blackwater tillräcklig militär styrka för att kunna störta många av världens regeringar.

Blackwaters framgångssaga är en berättelse i det militärindustriella komplexets historia. I grunden är det också historien om krigets, demokratins och statsskickets framtid. Berättelsen börjar 1996, när Blackwaters visionära skapare öppnade ett privat militärt träningsläger för att "uppfylla den framtida efterfrågan på privatisering av vapenträning och liknande säkerhetsutbildning", fortsätter med de många guldkantade kontrakten efter 11 september, en räd i det orkanhärjade New Orleans, och leder fram till Bagdads blodbestänkta gator där Blackwatersoldaternas lik hängdes upp under en bro.

I maktens boningar i Washington välkomnas Blackwaters ledning som de nya hjältarna i kriget mot terrorismen. Men historien om världens mäktigaste legoarmé börjar långt bort från dagens slagfält, i den sömniga småstaden Holland i Michigan, där Erik Prince föddes i en högerkristen familj.

Jeremy Scahill är journalist och vinnare av Polk Award. Han skriver bland annat i The Nation magazine och medverkar i radio och tv-programmet Democrazy Now!
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Blackwater : världens mäktigaste privatarmé