Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
557
Utgivningsdatum
2010-09-17
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Dimensioner
235 x 155 x 35 mm
Vikt
880 g
SAB
Kt
ISBN
9789113020952
Gud i Sverige (inbunden)

Gud i Sverige

(10 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2010-09-17

Slutsåld

Hur avkristnade de flesta svenskar för ögonblicket än upplever sig är den svenska historien i hög grad en historia om Gud i Sverige.

Det här är en svensk kulturhistoria ur ett ovanligt och ofta förbisett perspektiv, från hedniska riter till Knutbysektens övningar. Vi möter hårdhudade helgon och myndiga biskopar - heliga Birgitta med familj, den finurliga biskop Brask, den kärva Rudbeckius och den svordomsglada Anton Niklas Sundberg. Här finns svärmare och sektstiftare från Swedenborgarna och Eriksjansarna till Korpelanerna, Maranata och Livets ord, psalmdiktare och andeskådare, makt och härlighet, hyckleri och inkrökthet, men också troskyldig självuppoffring med tillhörande späkningar. Likaså Vadstena kloster som intellektuell världsmakt, 1500-talets brutala religionsstrider och därpå den totalitära lutherska gudsstaten, där de flesta av de värderingar som vi än i dag uppfattar som speciellt svenska skapades, men som också innebar järnhårt förtryck och försök att utbreda "den rena läran" med eld och svärd. Någon neutral, lättläst och ändå engagerande skildring av detta fascinerande stoff har hittills inte funnits.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Gud i Sverige. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Ger en samlad bild av gudstro i Sverige. Visar hur...
    Magnus Larsson, 25 november 2013

    Ger en samlad bild av gudstro i Sverige. Visar hur vidskepelsen kvarstår in i modern tid. Finns det hopp för mänskligheten?

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Gud i Sverige