Den vassa eggen : Ulf Lundells kreativa kaos (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
208
Utgivningsdatum
2009-10-15
Upplaga
2
Förlag
Norstedts
Dimensioner
177 x 110 x 12 mm
Vikt
120 g
SAB
Ijz Lundell, Ulf
ISBN
9789113021096
Den vassa eggen : Ulf Lundells kreativa kaos (pocket)

Den vassa eggen : Ulf Lundells kreativa kaos

(1 röst)
Pocket Svenska, 2009-10-15

Slutsåld

I Den Vassa Eggen från 1985 lyfte Ulf Lundell för första gången på förlåten och gav nycklar till både sitt liv och sin konst. Håkan Lahger berättar här om tillkomsten av detta legendariska album sett genom Lundells och musikernas ögon.

Med albumet Den vassa eggen togs svensk rockmusik till en ny nivå. Ulf Lundell lyckades få rockslyngeln att lämna den pubertala fasen och träda in i vuxenheten. Lundells texter handlade om den skilsmässa som höll på att slita sönder honom. Om förlusten av ett liv. Om saknaden efter ett hem och tre barn och hur kärleken till den kvinna han älskat förvandlats till en blodig vandring längs den vassa eggen. Efter Den vassa eggen var allt möjligt. Inget ämne var längre tabu.
Historien börjar skrivas en marsdag 1985 i Köpenhamn. Ulf Lundell och hans musiker checkar in på Easy Sound studio och sedan anträds en resa mot mörkrets hjärta. Musikerna förvandlar Lundells privata skilsmässokaos till en kreativ syndaflod. Den klassiska rocken dekonstrueras, ut med det insmickrande vackra och in med livets svärta. Fram växer en brutal musik där August Strindberg tar Chuck Berrys plats. Den vassa eggen blev motpolen till Ulf Lundells succéalbum Kär och galen.
1985 är också en svängtapp i svensk efterkrigshistoria. Då levde fortfarande Palme, Tage Danielsson och föreställningen om ett svenskt folkhem. Därför blir texten inte enbart till en initierad och fyllig rockbiografi, utan ger också en tidsbild av ett sedan länge försvunnet Sverige.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Den vassa eggen : Ulf Lundells kreativa kaos