Skattsökaren (storpocket)
Fler böcker inom
Format
Storpocket
Språk
Svenska
Antal sidor
336
Utgivningsdatum
2008-11-03
Upplaga
3
Utmärkelser
Nobelpriset
Förlag
Norstedts Pocket
Översättare
Ulla Bruncrona
Originaltitel
Le chercheur d'or
Dimensioner
210 x 135 x 22 mm
Vikt
352 g
SAB
Hce
ISBN
9789113021782
Skattsökaren (storpocket)

Skattsökaren

(5 röster)  |  Läs 1 recension
Storpocket Svenska, 2008-11-03

Slutsåld

Året är 1892 och pojken Alexis bor med sin syster Laure och sina föräldrar på ön Mauritius utanför Afrikas östkust. Han är åtta år, hon nio, och båda lever i en trygg och oskuldsfull tillvaro nära naturen. Men en dag slås hemmet i spillror av en våldsam orkan, samtidigt som faderns affärsspekulationer slår fel. Familjen tvingas flytta, nu utfattig och splittrad. Innan fadern dör lämnar han sitt arv vidare till Alexis: legenden om en oerhörd skatt, rövad på haven av en pirat för tvåhundra år sedan och begravd på den lilla ön Rodrigues i Indiska oceanen.

Med tiden beger sig Alexis för att söka efter skatten, med hjälp av gamla kryptiska kartor. Där på stranden träffar han en ung indiska, den vilda och vackra Ouma, som visar honom naturens och kärlekens hemligheter. När första världskriget bryter ut beger sig Alexis ut som frivillig och upplever skyttegravarnas helvete. Efter kriget återvänder han till sin skattkammarö, bara för att finna att idyllen aldrig kan bli densamma.

I Skattsökaren har Le Clézio låtit sig inspireras av sin farfars öden. Detta är hans berättelse, som kan läsas på flera sätt: en romantisk äventyrshistoria, en exotisk reseskildring, en magisk saga om myternas livskraft och en forskningsrapport från gränserna mot det okända.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Skattsökaren. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Gripande mästerverk
    Kim Ekerstad, 28 december 2008

    Man ska inte slösa med ord som "mästerverk". Här tycker jag emellertid att vi har ett. För Le Clézio visar verkligen att han inte bara till fullo behärskar berättandets ädla konst utan gör dessutom detta med sällsynt känsla för den stilistiska dimensionen. Berättelsen är gripande och skön. Den fångar mig, håller kvar mig i sina levande karaktärgestaltningar, i sina stämningslägen där det vackra och det fula, det förgångna och det kommande, smärta och lycka vävs samman i huvudpersonen Alexis h... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Skattsökaren