Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Sveriges historia (del 1)
Antal sidor
512
Utgivningsdatum
2009-09-22
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Medarbetare
Harrison, Dick (red.)
Dimensioner
245 x 178 x 37 mm
Vikt
1540 g
SAB
Kc
ISBN
9789113023762
Sveriges historia : 13000 f.Kr - 600 e.Kr. (inbunden)

Sveriges historia : 13000 f.Kr - 600 e.Kr.

(30 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden Svenska, 2009-09-22

Slutsåld

De första människorna i högan nord satt för fjorton eller femton tusen år sedan på några öar på västkusten vid randen av ett ishav och vid några småsjöar, nästan med inlandsisens rand inom synhåll på en skoglös tundra, där nu Skåne ligger. De sista resterna av isen såg jägare-samlare i Jämtland och Norrbotten smälta bort 7500-7000 f.Kr. På 500-talet e.Kr. satt välbeställda bondesläkter, hövdingar och småkungar på gårdar från Öresund i söder till trakten av Skuleberget i norr. Deras arbetsfolk ärjade kornåkrar, vallade boskap, smälte fram järn och dukade gästabudsbord med bronskittlar och glasbägare från verkstäder på kontinenten och Brittiska öarna.

Under de många årtusendena däremellan vimlar Sveriges historias första band av högst olikartade människor, som alla levt sina liv inom det område som nu råkar vara kungariket Sverige. Det var långt innan något Sverige fanns. De många och annorlunda människorna är - för oss - föremål och platser; arkeologiska utgrävningar som blivit magasin och arkiv, och de synliga fornlämningarna i landskapet. På bokens sidor har de tysta och stumma föremålen och platserna blivit ord och text. De berättar historian före den skrivna historien om avlägsna och annorlunda människor.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Sveriges historia : 13000 f.Kr - 600 e.Kr.. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Jag tycker att boken är både informativ och skriven på...
  Bo Eriksson, 30 maj 2013

  Jag tycker att boken är både informativ och skriven på ett mycket profesonellt sätt av en verkligt kunnig person med mycket goda insikter i ämnet.Boken är även underhållande och lättläst varför den kan rekommenderas till alla som är intresserade av vår äldsta historia.

 2. Det finns förstås en hel del intressant att läsa i...
  Tomas, 6 maj 2013

  Det finns förstås en hel del intressant att läsa i denna bok men det hjälps inte, den är ett haveri när det gäller att ge läsaren överblick och hjälp att sortera upp historien. Jag upplever boken som en enda röra, där jag kastas hit och dit mellan årtusenden och platser utan någon tydlig plan. Jag kan förstå varför författaren avstår från att dela upp boken i de gamla välkända stenålder-bronsålder-järnålder eftersom de inte speglar en komplex verklighet, men någon annan slags sortering borde... Läs hela recensionen

 3. Vår långa historia
  Bengt Persson, 8 mars 2013

  Hur kan husstolpar, krukskärvor, matavfall, lite brons, järn, guld och benbitar bli så spännande? Och inte visste jag att vår historia var så lång. Att Norrland var befolkat för flera tusen år sedan!

  Professor Stig Welinder har, hela tiden med glimten i ögat, lyckats fånga befolkningen av Sverige efter inlandsisen. Hur det var här långt före pyramiderna och att vi också hade "kultur".

Visa alla 3 recensioner

Bloggat om Sveriges historia : 13000 f.Kr - 600 e.Kr.

Övrig information