Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
572
Utgivningsdatum
2009-09-22
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Dimensioner
234 x 160 x 42 mm
Vikt
960 g
SAB
J.15
ISBN
9789113023786
Bronsåldersmordet : om arkeologi och ond bråd död (inbunden)

Bronsåldersmordet : om arkeologi och ond bråd död

(8 röster)  |  Läs 4 recensioner
Inbunden Svenska, 2009-09-22

Slutsåld

En junidag 1953 hackade en dikesgrävare upp skallen efter en brutalt mördad man i 50-årsåldern i en åker nordväst om Stockholm. Expertis kunde konstatera att det rörde sig om ett "cold case", och det med råge. Brottet var begånget 3 000 år tidigare.

Under senare år har detta fynd kommit under forskarnas lupp. Med modern teknik, men också med traditionellt analytiskt deckarslit, har forskarna kunnat följa mannens liv från födseln till den dag då han mötte sin mördare.

Författaren berättar i detalj om hans uppväxt och matvanor, hemmiljö och byxor, kärlek och tuberkulos, sex och kosmologi, krig och tandvärk, arbete och tidsuppfattning. För första gången kommer vi verkligen en bronsåldersmänniska inpå livet.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Bronsåldersmordet : om arkeologi och ond bråd död. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Special intresse
  Miklos, 8 juli 2014

  Intressant bok som är välskriven, men något för lång i sin framtoning. En kortare version skulle vara mer gripande.

 2. Det är en bra bok, men liksom med mucket annat är jag...
  Lina, 26 september 2013

  Det är en bra bok, men liksom med mucket annat är jag kritisk till att det här är en "berättelse" som visserligen bygger på fakta men också en hel del hypoteser som vi i det arkeologiska materialet inte kan styrka. Den är emellertid välskriven, och det märks att författaren besitter kunskap.

 3. Författaren gör inte bara ett försök att lösa ett mord...
  Lars Rössle, 19 juni 2013

  Författaren gör inte bara ett försök att lösa ett mord från bronsåldern. Samtidigt gör han ett rejäl genomgång av det nuvarande forskningsläget, eller som han själv uttrycker det - ett mordförsök på myten om bronsåldern.
  Framställningen känns seriös och trovärdig. Rekommenderas varmt.

 4. Bronsåldersmordet gav nya perspektiv på en tid som vi...
  Thomas G, 16 april 2013

  Bronsåldersmordet gav nya perspektiv på en tid som vi inte har så stor koll på - och bjöd på en del överraskningar som stjälpte våra fördomar om en tid som inte var så länge sedan egentligen.

Visa alla 4 recensioner

Recensioner i media

"Spännande som på teve ... Frustande av energi har han kastat sig över det gamla mysteriet ...Han har givit storyn en form som ligger långt ifrån den klassiska arkeologiska redogörelsen - bitvis rena CSI-deckaren ... en bred rundmålning av vad vi idag vet - eller kan gissa om - om bronsåldern som historisk epok ... ömsom lekfulla, ömsom tvärsäkra tolkningar som gör hans morduredning fascinerande ... Jonathan Lindström är en utmärkt skribent och lysande kunskapsförmedlare, och i långa avsnitt hör hans bok till det bästa som skrivits om arkeologi för en större läsekrets."
ur DN 19/11 -09

Bloggat om Bronsåldersmordet : om arkeologi och ond ...