Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
192
Utgivningsdatum
2010-04-19
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Illustratör/Fotograf
Henrik Berglund
Dimensioner
280 x 195 x 20 mm
Vikt
1020 g
SAB
Ppbdak
ISBN
9789113024080
Stora friggeboken : planera, bygg och inred din friggebod (inbunden)

Stora friggeboken : planera, bygg och inred din friggebod

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2010-04-19

Slutsåld

Gästhus, vedbod, lekstuga eller redskapsbod - det spelar ingen roll vad den används till - friggeboden är svenska folkets mest älskade hus. Stora friggeboken berättar om allt du behöver veta när du ska köpa eller bygga dig en egen bod - från regelverk och placering till byggteknik och inredning.

Drömmen om friggeboden handlar ofta om mer än att få ett skjul i ett undangömt hörn av trädgården för att förvara sådant som vi egentligen borde slänga. Trots att friggeboden är ett ganska litet hus kräver det en hel del eftertanke. Bäst är att tänka efter före. I dag byggs det många bodar som inte håller måttet. De är för höga, för stora eller helt enkelt felplacerade och riskerar därför att behöva byggas om eller flyttas.
Med hjälp av pedagogiska resonemang och tydliga principritningar guidar Stora friggeboken självbyggaren genom olika byggnadstekniska lösningar från grund till taknock. Det handlar om isolering och ventilation, väggar, golvbjälklag och takavvattning. Fiffiga tips varvas med värdefulla råd om materialval, dimensionering och kostnadsberäkning.
Att bygga inom givna, ganska snäva, mått är självklart att kompromissa. Friggeboden får vara högst tre meter från mark till nock och då gäller det att välja lämpliga dimensioner och rätt material om det ska bli någon ståhöjd kvar i huset. Landets byggnadsnämnder vittnar om hur lite vi i allmänhet vet om vilka regler som gäller för den byggnadslovsfria lilla byggnaden. Författaren reder ut begreppen: Hur många friggebodar får man egentligen bygga på en tomt? Var får den placeras? Kan man ha en friggebod som sjöbod?
Rätt utformad och placerad på tomten kan en friggebod skapa en ombonad rumslighet och ny användning för ett bortglömt hörn av trädgården, och tillsammans med villan bilda en harmonisk helhet som höjer fastighetens värde.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Stora friggeboken : planera, bygg och inred din friggebod. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Inte mycket fakta
    Christer M, 13 april 2018

    Många fina bilder och allmänna synpunkter på olika typer av Friggebod. För dig som skall bygga en Friggebod finns dock inte mycket matnyttigt. Boken borde haft ett par kapitel med fullständiga ritningar, bygganvisningar och materialval för några olika typer av bodar.

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Stora friggeboken : planera, bygg och inr...