Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
224
Utgivningsdatum
2010-01-21
Upplaga
3
Förlag
Norstedts
Dimensioner
252 x 198 x 22 mm
Vikt
1010 g
SAB
Ncc,Rbo
ISBN
9789113024226
Fjällboken (inbunden)

Fjällboken

(5 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2010-01-21

Slutsåld

"Fullmatad följeslagare", "skattgömma" och "standardverk" - lovorden har varit många för denna klassiska bok om de svenska fjällen. Nu kommer den i en ny, omarbetad version för nya generationers fjällälskare.

Den svenska fjällvärlden lockar allt fler besökare, såväl sommar- som vintertid. Men man måste närma sig fjällen med rätt utrustning, kunskap och respekt. Väl där har man bara sig själv att lita till.
Fjällboken vänder sig både till ovana och vana fjällresenärer. De ovana får den information och inspiration de behöver för kommande turer. De mer erfarna kan fördjupa sig i fakta om alltifrån fjällens uppkomst och utveckling till samernas och nybyggarnas liv.
Boken är bred i sin ansats att beskriva det mesta kring den svenska fjällvärlden och vistelsen där. Vi får viktig information om vandringsteknik och vadning, utrustning, lägerteknik och snöbivackering. Här finns värdefulla tips om hur man planerar sin tur, väljer tältplats och utrustning, men också spännande läsning om den samiska kulturen, fjällens uppkomst, historia och terrängformer. Ett kapitel behandlar klimat och fjällväder, ett annat glaciärer.
Bakom boken står två av landets främsta kännare av den svenska fjällvärlden: Claes Grundsten, författare och hyllad naturfotograf, och Göran Palmgren, frilansskribent med mångårig erfarenhet av friluftsliv i alla dess former.
Första gången Fjällboken gavs ut var 1993 och sedan dess har det hänt mycket på området. Den nya Fjällboken innehåller det senaste inom utrustning, kläder, material, fjällkartor, GPS och fjällteknik. Men också uppdaterade fakta om nya naturskyddade områden och nya rön om till exempel glaciologi kopplat till klimat.

Ur recensioner av tidigare utgåvor:
"? efter att ha bläddrat i boken är det svårt att komma på en enda fråga som inte får ett svar i den här handboken. Dessutom är bilderna så vackra att man genast vill börja packa ryggsäcken - naturligtvis efter konstens alla regler som finns noggrant beskrivna i boken." Aftonbladet
"En längtande suck torde vara en lämplig kommentar till detta nya standardverk om svenska fjällen."
Affärsresenären
"Det är en ambitiös och lärorik introduktion till en av Europas största vildmarker, men samtidigt en av dess bäst dokumenterade." Dagens Nyheter
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Fjällboken. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Lite udda fördelning kan jag tycka, då det är ganska...
    dmchris, 29 oktober 2013

    Lite udda fördelning kan jag tycka, då det är ganska mycket detaljer om hur fjällen bildats och historiska aspekter samtidigt som de praktiska kapitlen verkligen börjar på grundläggande nivå.

    Men överlag är den välskriven, intressant både för mig som vandrat rätt många år och för sambon som är lite nyare på friluftsliv.

    Stort plus för att den känns genomarbetad och "fin" med bra papper och kvalitativt tryck. Lite lyxig helt enkelt.

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Fjällboken