Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
442
Utgivningsdatum
2011-05-19
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Medarbetare
Gabrielsson, Claes (foto)
Dimensioner
249 x 178 x 32 mm
Vikt
1394 g
SAB
936.3,Jc.02
ISBN
9789113024363
Försvunnen värld  : om den största arkeologiska utgrävningen någonsin i Sverige (inbunden)

Försvunnen värld : om den största arkeologiska utgrävningen någonsin i Sverige

(31 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2011-05-19

Slutsåld

Föreställ dig en skärgård i skogen. Sveriges östkust var för tusentals år sedan en trakt där vatten och land bytte plats. Människor måste ha häpnat inför förändringen. Landhöjningen fick stora bördiga slätter att träda fram inför deras ögon! Inget liknande har hänt någon annanstans i världen.

Livet i detta unika landskap har nu undersökts i det största arkeologiska projektet någonsin i vårt land. Längs en sträcka av 8 mil, inför byggandet av en ny motorväg för E4:an genom Uppland, har hundratals arkeologer fingranskat marken där vägen skulle fram. En sträcka som också går rakt genom en mytomspunnen trakt vid Gamla Uppsala, där det redan för tusen år sedan sades att fruktbarhetsguden Frej var kung.

Nu kan en ny historia rullas ut som en jättelik filmremsa genom detta legendariska landskap där det sagts att "Svearikets vagga" stod. Men den börjar inte vid kungshögarna i Uppsala, utan bland säljägare och samlare i en gles skärgård. Fortsätter med bronsålderns storslagna ceremonimästare som tar uppstickande uddar och berg i besittning för sina uppvisningar. Innan järnålderns flitiga bönder tar sig an de uppstigande bördiga slätterna och skapar en blomstrande samhällstillväxt.

Fynden talar om människor och deras planer. En bit av ett svärdshandtag med vackert mönster, ett vapen som legat bortgömt i skogen i nästan 4000 år. En dunkelt gnistrande kristall gömd som offer nere i stolphålet till ett mäktigt boningshus. En liten tråd av guld, inte större än ett halvt gem, i en grav från stenåldern djupt inne i skogen. Fynden handlar om husbyggen, uppfinningsrika försök att ordna kylskåp till maten, och den bävan man känt vid makternas åkallan. Aldrig förr har en bygd och dess tillkomst kunnat beskrivas så i detalj.

Maja Hagerman följer arkeologerna i deras letande, lägger pussel med fynden och upptäcker en berättelse under motorvägen. Den handlar om hur samhället tog sin början. Framför allt berättar hon om människorna. De som i det uppstigande landet började bygga sin värld.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Försvunnen värld : om den största arkeologiska utgrävningen någonsin i Sverige. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. En helt otrolig resa man får göra med de senaste...
    Maggan, 21 maj 2013

    En helt otrolig resa man får göra med de senaste arkeologifynden som gjorts i Uppland samt att man får en nu insikt om det som timat i vårt land i förgången tid. En mycket bra skriven bok och bra sammansatt av fakta och tankar runtomkring.

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Försvunnen värld : om den största arkeol...

Bokvideo