Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Sveriges historia (del 5)
Antal sidor
687
Utgivningsdatum
2011-09-21
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Medarbetare
Harrison, Dick (red.)
Dimensioner
250 x 180 x 50 mm
Vikt
2020 g
SAB
Kc
ISBN
9789113024417

Sveriges historia : 1721-1830

(32 röster)  |  Läs 4 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2011-09-21

Slutsåld

Det femte bandet av Sveriges historia spänner över perioden 1721 till 1830. Om sextonhundratalet är stramt och barocktungt i mångas ögon, så framställs artonhundratalet ofta som dynamiskt och moraliserande. Däremellan ligger sjuttonhundratalet, slitet och solkigt, men omsvärmat av Bellmans visor och omslingrat av rokokons blomstergirlander.

Flera revolutioner sker under sjuttonhundratalet, ett sekel fullt av försök, högtflygande planer, vittfamnande reformförslag, udda idéer och nya visioner. Frihet är seklets ideal och man provar nya vägar, i teorin såväl som i praktiken. Sverige utvecklar tidens mest avancerade folkrepresentation och toleransen för olika uppfattningar i politiska och religiösa frågor ökar. Livet i fredstid medför nya ideal.

Småskalig industri startas runt om i landet. Naturaliekabinett och kuriosasamlingar vittnar om att naturen står i fokus för intresset som både nytta och nöje. Vetenskapen blomstrar med Linné i spetsen. Konst och kultur premieras vid Gustav III:s hov. Cajsa Warg sprider kokkonstens dofter och Bellman skildrar stadslivets larm. Resandet blir på modet som aldrig förr, men Ostindiska kompaniets import av lyxvaror väcker en häftig debatt om moral och livsstil.

Samtalet blir sjuttonhundratalets existensform. Nya röster hörs på kaffehus och krogar, i politiska diskussioner, i pressen och den framväxande offentligheten. Men mycket sker i skymundan, i brev och dagböcker eller i handskrivna pamfletter som undgår censuren. Där skildras vardagen, men också intresset för ockultism, alkemi och ordensväsende. Under seklets gång växer en ny tid fram i människors tankevärld.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Sveriges historia : 1721-1830. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Viktig historiebok
    Glenn Johansson, 29 december 2021

    En välkommen bok med flera perspektiv och med modern forskning som grund. Viktig läsning för att förstå nutiden. Det var inte bättre förr, bara annorlunda.

  2. Bred beskrivning av 1700-talet
    Henry Väppling, 30 oktober 2017

    Författaren leder läsaren genom levnadsförhållanden under århundradet som inte stannar vid den politiska historien. Framför allt är styrkan i att kunna levandegöra hur människor i alla samhällsklasser levde och påverkades av omständigheterna i tiden.

    Möjligen svagast när den beskriver religionens roll. Den då kyrkligt dominerande ortodoxin förkastas med negativa värdeomdömen, som de flesta kan hålla med om, men som inte riktigt hör hemma i en objektiv historieskildring.

  3. Bra

    Bra och modern historisk framställning. Ny forskning får genomslag och bilden av tidsperioden blir mer nyanserad. Fler infallsvinklar över perioden

  4. Den som inte kan se bakåt kan inte se framåt.
    Thomas Dynesius, 3 mars 2014

    Historielitteratur är nödvändigt för alla att läsa för att kunna känna till sin historia och sitt ursprung! Historia var förut ett av de viktigaste ämnena i skolan. Dagens svenskar lever i ett historielöst töcken. Viktigt då att ta till sig och läsa de bra historieböcker som görs tillgängliga av betydande författare! Läs gärna hela serien av Sveriges Historia från Norstedts bokförlag med Dick Harrison som huvudredaktör och få ett rejält grepp om utvecklingen från stenåldern och fram till idag... Läs hela recensionen

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Elisabeth Mansén

  • Det esoteriska Sverige

    Anders Hallengren, Anders Mortensen, David Dunér, Elisabeth Mansén, Eva Haettner Aurelius

    Hilma af Klint och August Strindberg var båda esoteriker, men vad är esoterism? Under senare delen av 1800-talet kom så kallade esoteriska strömningar att etablera sig i kulturella och intellektuella kretsar i Europa, inte minst i Sverige. Hemliga...

  • Könsöverskridande vänskap : om vänskapsrelationer mellan intellektuella kvinnor och män

    Eva Gothlin, Cecilia Rosengren, Christine Quarfood, Elisabeth Mansén, Sven-Eric Liedman

    Vad vet vi om vänskap mellan könen, idag och genom historien? Varför är den vänskapen så lite utforskad? Könsöverskridande vänskap sätter fokus på vänskapen mellan könen ur ett idéhistoriskt perspektiv. Vi presenterar ett antal "vänskapspar&q...