Hemligheternas brödraskap : om de svenska frimurarnas historia (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
338
Utgivningsdatum
2010-10-04
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Dimensioner
230 x 160 x 25 mm
Vikt
730 g
SAB
Bkz Frimurare
ISBN
9789113024530
Hemligheternas brödraskap : om de svenska frimurarnas historia (inbunden)

Hemligheternas brödraskap : om de svenska frimurarnas historia

(6 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2010-10-04

Slutsåld

Nattliga sammankomster på kyrkogårdar, invigningsriter där man dricker blod och offrar små barn. Få ordenssällskap omgärdas av så ohyggliga myter som frimurarna.

Denna unika bok ger den historiska bakgrunden och belyser ordens utveckling och anpassning till det moderna samhället. Det är en historia om ett socialt, politiskt och ekonomiskt nätverksbyggande mellan människor i samhällets olika skikt och om en avsevärd vänskapskorruption. Men det är även en berättelse om en informell demokrati, ordensmystik, manliga riter, välgörenhet, vitterhet, andlig utveckling och tankar om att skapa ett bättre samhälle. En viktig aspekt i sammanhanget är också frimureriets betydelse som meditativ mötesplats för människor med skiftande bakgrund. Därför kommer upplevelsen av att vara frimurare att ges stort utrymme i boken.

Varför var det så viktigt för Axel Wrede Sparre, Axel von Fersen och Arvid Lindman att vara frimurare - och varför är det så angeläget att vara frimurare i dag, såsom exempelvis Martin Lönnebo, Anders Björck och Jan Hjärpe är?

Under loppet av tvåhundrafemtio år har motiven till att ingå i frimurarorden varierat betydligt, men det finns även gemensamma nämnare som löper som en röd tråd genom ordens historia. En av de väsentligaste bevekelsegrunderna är frimurarordens betydelse som smältdegel för kända och okända människors behov av en djupare andlighet och förståelse av tingens ordning. Därför blir boken även en idéhistorisk odyssé med fokus på människans behov av hopp och tro i tillvaron.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Hemligheternas brödraskap : om de svenska frimurarnas historia. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Eftersom jag själv är frimurare var det med intresse...
    Per Otterstam, 6 augusti 2013

    Eftersom jag själv är frimurare var det med intresse jag läste denna bok. Boken är mycket informativ men kan endast ha intresse för en mycket snäv krets.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Peter Ullgren