Barn 44 (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Serie
Leo Demidov (del 1)
Antal sidor
379
Utgivningsdatum
2009-12-18
Upplaga
2
Förlag
Norstedts
Översättare
Karin Andrae
Originaltitel
Child 44
Dimensioner
178 x 110 x 21 mm
Vikt
220 g
SAB
Hce
ISBN
9789113025407
Barn 44 (pocket)

Barn 44

(6 röster)  |  Läs 1 recension
Pocket Svenska, 2009-12-18

Slutsåld

Tom Rob Smiths debutbok Barn 44 har dragit in som en frisk fläkt på thrillerscenen - den är kusligt tät med en omskakande intrig som utspelas under 1950-talets paranoida Stalinterror i Sovjet. Den nominerades dessutom till Bookerpriset.

Moskva 1953. Stalins järngrepp är hårt och kallt och säkerhetstjänstens myndighetsutövning brutal och urskiljningslös. I detta "perfekta" samhälle verkar officeren Leo Demidov - en krigshjälte som också är hängiven Sovjetmedborgare och lojal mot sin arbetsgivare. Men han har börjat tvivla ... tvivla på ett samhälle som kommenderar sina medborgare att tro att brott inte existerar och där oskyldiga kan torteras till döds. Dessutom försöker man mörka ett barns död. För, som titeln anger, handlar det om en lång rad ouppklarade barnmord. Spåren, för den som vill se dem, pekar på att det går en blodtörstig mördare lös. Leo Demidovs trofasthet ställs på sin spets när han tvingas spionera på sin egen hustru, Raisa, som misstänks vara illojal Sovjetmedborgare. När han låter hjärtat styra fattar han tillsammans med Raisa beslutet att fly till en avlägsen by djupt inne i Aralbergen - men där upptäcker Leo till sin fasa att samma typ av barnmord han varit med om att mörka i Moskva också ägt rum här. Han beslutar sig för att tillsammans med sin fru ingripa mot denna barnslaktare som går lös. Ett beslut som gör dem till verkliga fiender till staten.

Miljön, atmosfären och tidsandan i Stalins Sovjet tillsammans med de brutalt omskakande barnmorden samt det faktum att den hämtat inspiration från verkliga händelser gör Barn 44 till en sällsynt begåvad och slagkraftig thriller - som dessutom sensationellt hamnade på "långlistan" till Bookerpriset, vilket är ett mycket gott betyg på författarens förmåga.

Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Barn 44. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Action, spänning och historia
    Rebecca, 17 juli 2010

    Det här är underbarnet Tom Rob Smiths, född 1979, debut. Boken är en klassisk deckare som utspelar sig i 50-talets Sovjet. Korruption och "ställ-inga-frågor"-mentaliteten får bokens huvudperson Leo att tvivla på om han arbetar för rätt sida. När ett mord på ett barn bortförklaras startar Leo och hans fru en egen utredning. Men vem tjallar på vem och vem arbetar för staten? Jag kunde verkligen inte sluta läsa. Bra deckare om man är intresserad av historia.

    Läs också uppföljaren Det h... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Barn 44