Karin Larsson och blommorna i Sundborn (kartonnage)
Fler böcker inom
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
160
Utgivningsdatum
2010-03-03
Upplaga
2
Förlag
Norstedts
Dimensioner
275 x 195 x 15 mm
Vikt
936 g
SAB
Ibz Larsson, Karin,Ibz Larsson, Carl,Ic-cz Sundborn: Carl Larsson-gården,Ibvz Blommor
ISBN
9789113027890
Karin Larsson och blommorna i Sundborn (kartonnage)

Karin Larsson och blommorna i Sundborn

(3 röster)
Kartonnage Svenska, 2010-03-03

Slutsåld

Konstnärsparet Larssons gård i Sundborn är sinnebilden av ett lyckligt hem. Medan Carl Larsson målade familjelivet, broderade och vävde Karin textilier för hemmet och gjorde utsökta blomsterarrangemang. Vi får i boken möta Karin Larsson som ung kvinna, konstnärshustru och sjubarnsmor med en lysande skaparglädje.

?Karin hade ett osvikligt sinne för färger, en djärvhet och en nyfikenhet som gjorde att hemmet i Dalarna blev ljust och färgglatt, uppfinningsrikt och modernt, fantasifullt och folkligt, allt på samma gång.?

När Karin Larsson levde var det blommornas tid. Nationalromantikens naturmåleri, de franska impressionisternas ljusskimrande lövverk, och de stiliserade Jugendslingorna av blommor och blad växte fram överallt. Samma år som Karin och Carl Larsson flyttade till Lilla Hyttnäs i Dalarna, Carl Larsson-gården, grundades Arts & Crafts-rörelsen i England 1888. Skönhet i hemmet eftersträvades och stiliserade växter i tapetmönster och tyger präglade inredningen.
Inspirationen till trädgårdsodlingen i Sundborn hade Karin Larsson fått i Frankrike, i Grez-sur-Loin där hon och Carl hade träffats. Karin odlade också trädgårds- och köksväxter som var vanliga i svenska allmogeträdgårdar. Hon vågade utmana jorden och kylan i Dalarna med sparris, tomater, spenat samt exotiska växter som Afrikas blå lilja och neriumoleander.
Hon odlade narcisser, tulpaner och liljor i krukor för att pryda hemmets alla rum. Arrangemangen återspeglas i Carl Larsson tavlor där blommorna alltid finns med tillsammans med någon medlem av den stora familjen.
Ett och annat av Karins odlingsråd är med i boken och några recept på sådant som hon lagade av bär- och grönsaksskörd.
Intervjuer med släktingar och barnbarn, Karins brev och Carl Larssons egna texter ligger till grund för boken där målningar, illustrationer, gamla fotografier och nytagna miljö- och växtfoton kompletterar bilden av Karin Larssons liv i Sundborn.

Christina Högardh-Ihr är skribent i flera trädgårdstidningar bl.a. Allers, konstvetare och utbildad fotograf. Hennes Karin Larsson-utställning sommaren 2009 på Sofiero har fått stor uppmärksamhet. Författare till Vargaslätten (Signum 2003) och Tre trädgårdar i Dalarna (Signum 2005).

160 sidor
Kartonnage
ISBN 978-91-1-302789-0
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »