Gud är ett verb : tankar om Gamla Testamentet och dess idéhistoria (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
226
Utgivningsdatum
2014-01-16
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Dimensioner
217 x 140 x 21 mm
Vikt
444 g
SAB
Be,001.09,Cc,220.6
ISBN
9789113028316

Gud är ett verb : tankar om Gamla Testamentet och dess idéhistoria

(14 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden, Svenska, 2014-01-16
199 kr
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Den Hebreiska Bibeln (även känd som Gamla testamentet) är en av grundtexterna i vår världs idéhistoria. Religions- och språkvetaren Ola Wikander borstar dammet av sidorna och visar hur mycket av dess tankar som är högaktuellt än i dag.

Den ligger bakom flera världsreligioner, fast den religion och kultur den själv är uttryck för, den israelitiska, ligger över tvåtusen år tillbaka i tiden. Referenser till denna textsamling genomsyrar Västerlandets litteratur, kultur och tänkande.

Under tvåhundra år har den vetenskapliga bibelforskningen ägnat sig åt att studera denna textsamling språkvetenskapligt, strukturellt, religionshistoriskt och arkeologiskt och på oräkneliga andra sätt. De resultat som vuxit fram ur detta studium hjälper oss att förstå denna textsamling som påverkar vår värld i allt från religiösa yttringar till populärkultur.

I Gamla testamentet kan man finna bakgrund till nationalism, cynisk skepticism, messiansk och apokalyptisk framtidstro, lärd livsvisdom och brännande vacker poesi. Alla dessa ting kan man spåra in i den moderna världen: exempelvis har till och med marxismens sekulära projekt har ärvt mycket av den senbibliska messianismen, medan idéerna om det förlovade landet naturligtvis fortfarande har politisk sprängkraft. Predikarens krassa realism har inspirerat diktare som Dan Andersson och setts som en israelitisk motsvarighet till den grekiska epikureismen.

Denna bok består av ett antal nedslag i det vetenskapliga och historiska studiet av den Hebreiska Bibeln och dess idéhistoria och i det klassiska hebreiska språkets vindlingar. Inte minst står den Hebreiska Bibelns ekon i populärkulturen i fokus. Boken vill visa hur mycket av senare tiders tankemönster som går att finna redan i den 1 400 sidor långa hebreiska textsamling som först ganska sent blev en religiös kanon för judar och kristna. De olika böckerna och texterna i Gamla testamentet går att läsa inte bara som fromma läsefrukter utan som historia, självuppfattning och filosofi, ända in idag.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Gud är ett verb : tankar om Gamla Testamentet och dess idéhistoria
 2. +
 3. Filosofernas krig : den europeiska filosofin under första världskriget

De som köpt den här boken har ofta också köpt Filosofernas krig : den europeiska filosofin un... av Svante Nordin (pocket).

Köp båda 2 för 261 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Gud är ett verb : tankar om Gamla Testamentet och dess idéhistoria. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Ola Wikander har lyckats igen!
  Anders Nordström, 25 maj 2014

  Egentligen är detta helt onödiga detaljkunskaper om en mer än 2000 år gammal bok, men det är så skickligt skrivet och så intressant att man trollbinds. Måste alla böcker handla om stora och viktiga frågor - nej, absolut inte.
  Och om du inte läst "I döda språks sällskap" av samme författare, så gör det!

 2. Genialisk!
  Ulrika, 15 april 2014

  Kan varmt rekommendera den. En bok som passar såväl den som har en del förkunskaper om Gamla testamentet som den som inte är så påläst. Och dessutom rolig! Måste nomineras till August-priset.

 3. Nödvändig kunskap om Gamla Testamentet
  Skogsmulle, 17 mars 2014

  Boken är mycket intressant och den har berikat min kunskap om Gamla Testamentet samt idéhistorien och händelseförloppet kring Testamentets skrivande och sammanställande. Den har även ökat min kunskap om det historiska förloppet i området.

Visa alla 3 recensioner

Bloggat om Gud är ett verb : tankar om Gamla Testame...