Fler böcker inom
Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Antal sidor
254
Utgivningsdatum
2013-05-30
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Medarbetare
Sannel, Jesper (foto) / Lannek, Joakim (foto) / Ardebrant, Torbjörn (foto)
Illustratör/Fotograf
Lars Granath, Ann Ardebrant
Dimensioner
240 x 170 x 15 mm
Vikt
700 g
SAB
Ncaz Mälaren,914.87
ISBN
9789113030029
Mälaren : din guide till öar, städer och hamnar (häftad)

Mälaren : din guide till öar, städer och hamnar

(25 röster)  |  Läs 12 recensioner
Häftad Svenska, 2013-05-30

Slutsåld

Nästan en tredjedel av Sveriges befolkning bor i Stockholm eller Mälardalen. Färdas man på vattnet från Slussen och inåt, utmed Brommalandet och Vällingby, Hägersten eller Mälarhöjden, så ligger småbåtshamnarna på rad, fulla av segel- och motorbåtar i alla storlekar och fasoner. Men vart tar de vägen under säsongen?

Många av de större båtarna går förstås ut i Saltsjön för längre turer, säkerligen med hamnguiden Arholma-Landsort som ett tryggt stöd långt från hemmahamn. Och i Mälaren har man sina vanliga ställen: klubbholmen och någon fin badvik. Men vad många inte tänker på är att Mälaren minsann är värd sin egen semester. Mälaren är vår tredje största sjö, cirka 1 600 kvadratkilometer. Ungefär en tredjedel av ytan utgörs av över 8 000 öar. Stränderna har varit relativt obebyggda och i princip reserverats för rekreation och friluftsliv, de stora godsen har präglat och präglar än i dag landskapet, särskilt på Sörmlands sjöplatå, som Selma Lagerlöf med sitt fågelperspektiv beskrev som "den sköna lustgården".

Städerna runt Mälardalen är ofta grundade redan på medeltiden och de bevarade, idylliska stadsmiljöerna lockar många turister. Sjöns flikighet och örikedom gör att sjön kan delas in i tydligt avgränsade bassänger med olika förhållanden för växtlighet, fiskar och så vidare.

Med lite mer kunskap öppnar sig massor av nya möjligheter för båtfolk inklusive paddlare, liksom fartygspassagerare och skridsko­åkare. Här presenteras över 100 natur-, klubb-, och gästhamnar. Dessutom illustreras ett 40-tal naturhamnar med flygfoto, och 25 är noggrant mätta på plats av Hydrographica. Därutöver 10 gästhamnskartor och 6 stadskartor.

"Mälarens bölja ren och skär
tyst en mängd av kölar bär
översvallar
fält och vallar,
som försvinna här och där"

Carl Michael Bellman
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 12 recensioner av Mälaren : din guide till öar, städer och hamnar. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. ofullständig bok
  Helena, 8 augusti 2014

  Blev besviken då vi är båtägare i mälaren, många bilder i boken visar ett blåsigt och vågigt vatten som mer skrämmer bort folk än att locka till sig. Många fina och kända platser fattas medan andra mindre bra platser finns med, måste ha missats av författarna. Boken känns inte helt genomarbetad utan en blek kopia av "Arholma-Landsort" .

 2. Har nog aldrig gjort en människa så glad, han...
  elsiv arnqvist, 9 oktober 2013

  Har nog aldrig gjort en människa så glad, han fullkomligt älskar boken den var en gåva så den rekommenderar vi varmt.

 3. Illustrativ och välskriven bok med logiskt upplägg....
  Åke Gustafson, 25 september 2013

  Illustrativ och välskriven bok med logiskt upplägg. Tydliga och detaljerade hamnskisser över gästhamnar och naturhamnar. Lockande beskrivningar av i och omkring sjön.

 4. Boken kan sträckläsas men fungerar mycket bra som...
  elisabeth smeds, 3 september 2013

  Boken kan sträckläsas men fungerar mycket bra som uppslagsbok. Jag gillade det tematiska kapitlen bäst, och lärde mig om nya sammanhang. För en seglargröngöling är den på helt rätt nivå och man vill ha mer! De många och genomtänkta bilderna är välplacerade och informativa.

 5. Boken bra men författarna har inte korrekturläst...
  Kjell Vilhelmsson, 15 augusti 2013

  Boken bra men författarna har inte korrekturläst ordentligt och inte heller skaffat korrekta sakfakta på flera ställen. Tyvärr många sakfel.

 6. Ett absolut måste för fritidsskepparen. Som de andra...
  Magnus Eklund (Sundbyberg), 10 augusti 2013

  Ett absolut måste för fritidsskepparen. Som de andra böckerna serien otroligt väl underbyggda och användbara. Nu kan man åka i många år på Mälarens vatten.

 7. En bra bok med mycket information vi inte visste om...
  Ingalill Maria Larsson, 8 augusti 2013

  En bra bok med mycket information vi inte visste om både öar men även om annat, kan varmt rekommendera boken

 8. Äntligen en bok om den fina Mälaren som har gjort att...

  Äntligen en bok om den fina Mälaren som har gjort att man fått tips om många nya platser att besöka. Toppen, toppen! Har haft stor glädje av den i sommar.

 9. En bra bok som saknats. Dock hittar jag inte alla...
  Nils Wiik, 28 juni 2013

  En bra bok som saknats. Dock hittar jag inte alla klubbhamnar som ändå finns i Mälaren. Hoppas att det kommer i nästa upplaga.

 10. En underbar bok för oss som älkar att vara på sjön,...
  Helena Rosén, 19 juni 2013

  En underbar bok för oss som älkar att vara på sjön, praktisk, fylld med historia och kuriosa och annat nyttigt.

 11. Sannerligen en välkommen bok! Det har inte givits ut...
  Murre, 14 juni 2013

  Sannerligen en välkommen bok!
  Det har inte givits ut något med motsvarande detaljeringsgrad sedan Åke Janhem's Mälaren & Hjälmaren från 1956. Det märks dock att detta är den första utgåvan. Många hamnar har bara fått översiktlig navigatorisk beskrivning. Det gäller särskilt den norra delen. Här finns mer detaljerad information att hämta i Fritidshamnar i Norra Mälaren utgiven av Uppsala Segelsällskap (1987?). Man får hoppas att författaen/förlaget avser att fortsätta arbetet och fylla på med mer navigatorisk information i nästa upplaga.

 12. Äntligen har Mälaren fått den status den förtjänar...
  Britt Lönnroth, 14 juni 2013

  Äntligen har Mälaren fått den status den förtjänar genom utgivandet av denna ypperliga bok. Boken har ju samma upplägg som de tidigare böckerna Arholma-Landsort, Landsort-Skanör mm, vilket ger boken ett högt betyg. Tack!

Visa alla 12 recensioner

Fler böcker av Dag Bremberg

Bloggat om Mälaren : din guide till öar, städer och ...