Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
161
Utgivningsdatum
2011-03-25
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Dimensioner
195 x 151 x 10 mm
Vikt
360 g
SAB
Dokb
ISBN
9789113030753

Wabi sabi : tidlös visdom

(10 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden, Svenska, 2011-03-25

Slutsåld

Längtar du också efter att stressa ner, att leva lugnare och enklare och att ta vara mera på dig själv och den värld du lever i? Det du längtar efter är tankar som funnits i den österländska filosofin i över 5000 år: wabi sabi, som betyder tidlös visdom.

Wabi kan översättas med "fattigdom" och tolkas som oberoende av det materiella. En wabi person är enkel, anspråklös, ödmjuk och uppskattande. Det är en person som nöjer sig med lite och inte behöver mycket för att bli nöjd. Sabi kan översättas med "tidens blomstring", och i det uttrycket vilar insikten om att allt åldras. Sabi representerar tidens gång och det ligger en ton av längtan i ordet men också en strof av vemod över att inget är beständigt. Släpp jakten på lycka och skapa i stället en varsam förnöjsamhet över livet så mår du mycket bättre.

Wabi sabi har sina rötter i zenfilosofin. Ursprungligen utvecklades wabi ur den japanska teceremonin under 1500-talet, som skulle vara så enkel och spartansk som möjligt för att de sanna värdena skulle framhållas. Det var zenprästerna, temästarna och munkarna som spred läran. Hela filosofin har haft stor påverkan på japanernas sätt att förhålla sig till litteratur, trädgård, arkitektur, design och matlagning. När orden wabi och sabi sätts samman kan de översättas med orden tidlös visdom och ödmjuk skönhet. Motpolen är "för mycket", vi äter för mycket, stressar för mycket, jobbar för mycket, shoppar för mycket, och så vidare.

Vi lever i en tid då vår livsstil har gjort oss sjuka och deprimerade. Och det är därför wabi sabi kommer så rätt i vår tid. Vishet är ett ledord inom wabi sabi. Vila, eftertanke och närvaro är andra nyckelord (mindfulness kallas det med ett modernt begrepp). Inget är alltså nytt under solen och här får läsaren stifta bekantskap med den 5000-åriga läran som ligger till grund för många av de tanker och idéer som är högst aktuella i dag.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Wabi sabi : tidlös visdom. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Mycket fin bok, väldigt inspirerande, redan nu vill...
  Lis Kjär, 8 augusti 2013

  Mycket fin bok, väldigt inspirerande, redan nu vill jag läsa den igen.
  En bok som behövs i en tid med många stressade manniskor.

 2. En klok bok som jag vill läsa om och om igen. Känns...
  Helena, 21 maj 2013

  En klok bok som jag vill läsa om och om igen. Känns som att det återfinns mycket klokhet mellan raderna.

Visa alla 2 recensioner

Bloggat om Wabi sabi : tidlös visdom