Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
311
Utgivningsdatum
2011-09-01
Upplaga
1
Förlag
Morfem
Dimensioner
215 x 150 x 25 mm
Vikt
560 g
SAB
439.78,Fc.062
ISBN
9789113032771
Vart är vart på väg? : och andra språkfrågor i tiden (inbunden)

Vart är vart på väg? : och andra språkfrågor i tiden

(6 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2011-09-01
228
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Språket förändras hela tiden. Nya företeelser dyker upp och kräver nya ord, nya generationer växer upp och sätter sin egen prägel på språket. Och människors språkliga lättja och lekfullhet leder oavbrutet språket på nya vägar.

Somliga förändringar passerar obemärkta, men de allra flesta noteras av såväl språkforskare som uppmärksamma språkbrukare. Många språkbrukare hör av sig till tidningar och radio med sina funderingar. En som får ta emot läsarfrågor är Siv Strömquist, som skriver språkspalter i bland annat Svenska Dagbladet.

I den här boken har hon samlat och bearbetat sina texter från tjugohundratalets första decennium. Texterna ger en god överblick över vad som hänt i svenska språket under de senaste tio åren och vilka frågor och företeelser det är som läsarna har noterat, funderat över och retat sig på: Hur böjer man ett lånord som body? Varför skriver vi Wagneropera med stor bokstav men falukorv med liten? Varför är en människa lång men en snögubbe hög? Varför kan inte folk hålla reda på skillnaden mellan var och vart? Och hur var det nu igen - heter det större än jag eller större än mig?
Siv Strömquist svarar och förklarar, berättar, beskriver och reder ut.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Vart är vart på väg? : och andra språkfrågor i tiden
 2. +
 3. Akademiskt läsande och skrivande

De som köpt den här boken har ofta också köpt Akademiskt läsande och skrivande av Vendela Blomström, Jeanna Wennerberg (häftad).

Köp båda 2 för 692 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Vart är vart på väg? : och andra språkfrågor i tiden. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Jag kan bara instämma i den första recensentens...

  Jag kan bara instämma i den första recensentens recension. Strömquists bok ger svar på en mängd språkfrågor och är en hand att hålla i när man skriver.

 2. En lättläst faktabok om svenska språket
  Kristina Simar, 13 februari 2012

  En viktig bok för alla skribenter, både författare och andra som skriver. Och även andra som är intresserade av vårt språk. Själv fick jag exempel på skrivsätt som jag funderat en del över. Extra glad blev jag över att jag för det mesta använder det sätt som författaren föreslår att man ska titta på vid en korrekturläsning. Och att jag använder skiljetecknen på rätt sätt i förhållande till citattecknen när jag själv korrekturläser manus. Författaren skriver på ett lättsamt och fängslande sätt... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner