Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
181
Utgivningsdatum
2011-08-31
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Medarbetare
Nilsson, Pepe (foto)
Dimensioner
231 x 255 x 20 mm
Vikt
1040 g
SAB
Qcaa
ISBN
9789113033075

Pluras spanska kokbok : Mallorca, Barcelona. Estocolmo

(5 röster)
Inbunden, Svenska, 2011-08-31

Slutsåld

"Det är hjärtat som är det viktiga i spansk matlagning, ja, i all matlagning om jag får bestämma. Att ha ett hjärta att krydda med, det är allt."
Följ med på Pluras spanska matäventyr. Recept och upplevelser på Mallorca, i Barcelona och om hur han återskapar den spanska matglädjen på Kungsholmen, hemma i Estoccolmo.

"Jag var 36 år gammal och det var julafton 1987 när jag för första gången besteg spansk jord, närmare bestämt Barcelonas gator, torg och gränder. Staden visade sig från sin bästa sida denna dag, solen sken och det var 24 grader varmt. Livet lekte, jag var förälskad och på resa i ett nytt land med föremålet för min kärlek vid min sida. Kan man befinna sig i ett högre tillstånd än detta? Man vandrar från bar till bar i kvarter man aldrig sett förut, upptäcker mat och sedvänjor man inte visste fanns, besöker platser man hört talas om, dricker kaffe på världens äldsta kafé.

Nya dofter och smaker strömmar emot en, nya kryddor, välbekanta kryddor kombinerade med råvaror på ett annat sätt än vad man är van vid. Flamencomusik, en flaska whisky och äldre män som dansar och sjunger en hel natt i en källarlokal i Madrid.

Ja, vi reste vidare, från bord till bord, helstekt spädgris i Madrid, paella i Valencia, tjursvansgryta i Sevilla, grillade sardiner i Cadiz, tapasbarer och sherry i San Lucar de Barameda, grillad kanin och hummersoppa på Menorca, boquerones från ett gatukök utanför medinan i Cordoba.
Minnen av maträtter som ett pärlband, en vintergata genom åren som gått.

Sedan den dagen, julaftonen 1987, har jag besökt Spanien många gånger och lärt mig mer och mer om landets sedvänjor och matkultur. Jag hoppas av hela mitt hjärta att jag kunnat förmedla lite av detta i denna kokbok. För det är hjärtat som är det viktiga i spansk matlagning, ja, i all matlagning om jag får bestämma. Att ha ett hjärta att krydda med, det är allt."

Detta är Pluras andra kokbok. Till sin hjälp har han åter samma team av hängivna gastronauter; Johan Åkerberg, kock; Pepe Nilsson, foto; och Pär Wickholm, formgivning.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Pluras spanska kokbok : Mallorca, Barcelo...