Språkens historia : en upptäcktsresa i tid och rum (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
345
Utgivningsdatum
2010-11-17
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Dimensioner
215 x 155 x 30 mm
Vikt
602 g
SAB
F
ISBN
9789113033082
Språkens historia : en upptäcktsresa i tid och rum (inbunden)

Språkens historia : en upptäcktsresa i tid och rum

(7 röster)
Inbunden Svenska, 2010-11-17

Slutsåld

För länge sedan fanns inte det svenska språket. Nu finns det, men en gång i framtiden kommer det inte längre att finnas. På samma sätt är det med alla språk: de uppkommer, används en tid och försvinner.

Tore Janson tar oss med på en upptäcktsresa i tid och rum. Den börjar för ett par miljoner år sedan och sträcker sig långt in i framtiden. Från samlares och jägares språk går boken till de första stora skriftspråkssamhällena i Egypten och Kina, via grekiskan, latinet och arabiskan vidare till de europeiska språken och deras expansion över världen från och med 1500-talet. Den tar upp hur språk kommer till och hur de försvinner, och hur skriftspråk och talspråk förhåller sig till varandra. De två viktigaste språken i Sverige i dag, svenska och engelska, behandlas förstås utförligt. Boken avslutas med en diskussion om språken om 200 år och ännu längre fram i tiden.

1997 utkom den första upplagan av denna bok, då med namnet Språken och historien. Den blev en stor framgång, och bearbetade versioner av den har kommit ut på flera språk. Denna nya svenska upplaga är genomgripande reviderad och till stora delar nyskriven. Perspektiven har vidgats, bland annat genom nya avsnitt om kinesiska och arabiska. Ny forskning diskuteras, och aktuella frågor tas upp. Kommer de flesta av världens språk att försvinna snart? Hur snart? Kommer engelskan att bli allas språk? Eller kommer kinesiskan att ta över?
Språkens historia ger perspektiv på sådana frågor genom att förklara den historiska bakgrunden. På samma gång är den ett strövtåg genom många länder och epoker. Den är menad att underhålla men också att visa på intressanta fakta och oväntade sammanhang.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Språkens historia : en upptäcktsresa i ti...