Sjörapporten : om väder, fyrar och skeppsbrott längs våra kuster (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
282
Utgivningsdatum
2012-02-24
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Dimensioner
280 x 200 x 20 mm
Vikt
1260 g
ISBN
9789113034287
Sjörapporten : om väder, fyrar och skeppsbrott längs våra kuster (inbunden)

Sjörapporten : om väder, fyrar och skeppsbrott längs våra kuster

(18 röster)  |  Läs 4 recensioner
Inbunden Svenska, 2012-02-24

Slutsåld

Sjörapporten - en trygg stämma följer vår svenska kust: ?Vinga sydväst 9, regnskurar? Bjuröklubb nord­ost 3, god sikt ?? Vad döljer sig bakom dessa mytomspunna platser? Om dramatiska oväder, fartygs- och människoöden, livet på fyrplatserna och mycket mer.

För den som är till havs ska radions sjörapport vara en strikt prognos över väntat väder med en aktuell vindnotering. Inte mer. En välkänd trygg stämma som följer vår svenska kust från Bohuslän till Norrbotten: Vinga sydväst 9, regnskurar? Landsort syd 5, dimma på avstånd ? Bjuröklubb nordost 3, god sikt ? Den sena kvällsrapporten upplevs av många som en godnattsaga för vuxna. Radions sjörapport är idag en pigg 73-åring utan några som helst planer på att låta sig ersättas av nya tiders påfund när det gäller senaste nytt om det lynniga vädret längs våra kuster.

Men hur ser en kuling på Utklippan ut? Eller en storm som piskar mot Nordkosters granitklippor? Vad har hänt genom tiderna kring dessa mytomspunna platser? Hur gick det egentligen till när ångfartyget Nedjan i januari 1954 mystiskt försvann i rykande snöstorm strax norr om Eggegrund i Gävlebukten? Och sist men inte minst, hur tillförlitliga är de vindar som rapporteras?
Boken börjar med hur en nyfödd svensk vädertjänst via primitiva telegraflinjer gnistade ut de första stormvarningarna. Vi tar steget därifrån till dagens appar i mobilen.

Vår resa börjar på Nordkoster i ett hav som på grund av de norska bergen då och då får påhälsning av en egen typ av lågtryck. Därefter följer besök på sjörapportens 35 utposter, många med exotiskt klingande namn som Kuggören, Rödkallen, Utklippan, Eggegrund. Här berättas i ord och bilder om natur, dramatiska oväder, fartygs- och människoöden, livet på fyrplatser och mycket mer. Vi mönstrar av nära Storön på en kaj i Kalix.

Boken är rikt illustrerad med fotografier och kartor. Författarna, Lars-Göran Nilsson och Anders Nylund, är båda erfarna och välkända meteorologer.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Sjörapporten : om väder, fyrar och skeppsbrott längs våra kuster. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Saltstänkt historia
  Gunvor Andersson, 27 oktober 2015

  En välskriven, saltstänkt och glad bok om en tämligen okänd del av vårt kulturarv. Tips för många utflyktsmål längs Sveriges kust.

 2. Sjörapporten är alltid aktuell
  Elisabeth Bjurfjell, 19 november 2014

  Sjörapporten är en underbar faktabok om väder och vind illustrerad med härliga foton så man läser den om och om igen

 3. omdöme
  Britt på Grötö, 12 mars 2014

  Vi som växt upp med sjörapporten kan varmt rekommendera denna bok. Köpte själv in två ex. för att ge bort i present som uppskattades.

 4. Allmänbildande praktverk

  Årets båt- och seglingssäsong är i full gång. Vad passar då bättre än en fullspäckad faktabok om vädret längs våra kuster? En perfekt present inte minst till alla som vistas i skärgården och i kustnära områden!

  Boken är rikligt illustrerad och lättläst med sina korta kapitel. Varje utpost som beskrivs har fått ett eget kapitel, vilket förlänar boken karaktären av ett uppslagsverk. Man behöver således inte läsa boken från pärm till pärm, utan man kan hoppa mellan kapitlen efter eget t... Läs hela recensionen

Visa alla 4 recensioner

Bloggat om Sjörapporten : om väder, fyrar och skepps...