Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
414
Utgivningsdatum
2011-09-09
Upplaga
1
Utmärkelser
Nobelpriset
Förlag
Norstedts
Översättare
Peter Landelius
Originaltitel
El sueño del Celta
Dimensioner
230 x 157 x 32 mm
Vikt
700 g
SAB
Hce
ISBN
9789113034584
Keltens dröm (inbunden)

Keltens dröm

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2011-09-09

Slutsåld

O what has made that sudden noise? What on the threshold stands? ---
What gave that roar of mockery; That roar in the sea's roar?
The ghost of Roger Casement is beating on the door.
William Butler Yeats: The ghost of Roger Casement

Sir Roger Casement (1865-1916) är en av de mest omskrivna och mytomspunna frihetshjältarna i irländsk historia. Casements ryktbarhet vilar främst på den rapport han sammanställde under sin tid som konsul i den belgiska besittningen Kongo efter att ha bevittnat den grymma behandling som kongoleserna utsattes för. Rapporten väckte så stor uppmärksamhet att kung Leopold II så småningom tvingades avstå besittningen. Senare kom Casement att avslöja gummibaronernas hänsynslösa utnyttjande av ursprungsbefolkningen i Putumayo i det inre av Amazonas.

Efter att ha adlats för sina insatser i brittisk diplomatisk tjänst började Casement ägna sig åt den irländska kampen för självständighet, men när Påskupproret inleddes 1916 hade Casement redan hunnit gripas av engelsmännen och inväntade sin rättegång, anklagad för förräderi mot Storbritannien.

Vargas Llosa börjar sin roman om Casement när denne mottagit dödsdomen i Pentonville Prison och väntar på utslaget av sin nådeansökan. I tillbakablickar minns han sitt kringflackande iv och tänker på alla människor av skiftande slag han mött under sina uppdrag och alla grymheter han bevittnat. Vargas Llosa låter också Casement reflektera över sin Svarta dagbok, vars autenticitet bestrids än i dag. Den Svarta dagboken hittades av Scotland Yard under rättegången och här framträder en ny bild av Casement, den av en homosexuell man som konsekvent utnyttjat unga pojkar sexuellt under sin tjänstgöringstid, detta i en tid då homosexualitet i sig var ett brott. Frågan som Vargas Llosa ställer till läsaren är: Vad är en hjälte?
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Keltens dröm. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Boken var ett intressant tidsdokument som beskriver...
    Helge Bäck, 29 november 2013

    Boken var ett intressant tidsdokument som beskriver kampen för alla människors värde. I bland är Mario Vargas Llosa lite tung att läsa men efter en stunds "vila" från läsandet återupptar man det gärna.

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Keltens dröm