Germanerna : myten, historien, språken (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (3.3 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2013-09-20
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
ISBN
9789113034683
Germanerna : myten, historien, språken (e-bok)

Germanerna : myten, historien, språken E-bok

(2 röster)  |  Läs 2 recensioner
E-bok (EPUB), Svenska, 2013-09-20

Styckköp

59

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Begreppet germaner är laddat med rasbiologi och nazism, men vilka var de egentligen? Stora vilda kämpar med svärd och hjälmar och underliga gamla kläder eller rakryggade, raknästa och ljushåriga unga män i elegant uniform från 1940-talet? I en vind-lande historia som löper över tvåtusen år visas det hur en berättelse från antiken förändrades och deformerades till en ren förfalskning av det förflutna.

Finns det germaner nu, eller fanns de förr? Ser germaner ut på något särskilt sätt? Är svenskar germaner? Konstigt nog är det svårt att hitta klara svar på så enkla frågor. Forskaren Tore Janson berättar om vilka de ursprungliga germanerna var och hur de kom att bli symboler för händelser och idéer som har spelat en stor roll och fortfarande är laddade med farliga spänningar.

Vidare söker författaren beskriva vad som faktiskt hände i antiken, alltså om dem som ursprungligen kallades germaner. Deras historia och deras relationer till romarna har mycket att göra med oss i Norden och formade hela Europas utveckling ända fram till nutiden. Deras språk gav upphov till bland annat svenska, engelska och tyska. Vi i Sverige, liksom de flesta människor i norra Europa, använder ett språk som bygger på det germanerna talade i antiken.

Men Germanerna handlar också om hur vi som lever nu ska förhålla oss till vad som skedde förr med samhällen och med språk. Behöver vi veta det? Är det nyttigt eller onödigt eller farligt att se bakåt?
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Germanerna : myten, historien, språken. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Föga ny kunskap men många fördomar
  Kaj Rosling, 28 mars 2018

  Boken är en förfärande läsupplevelse. Författaren är pensionerad professor först i latin och sedan i afrikanska språk (!). Han är inte expert på germanska språk och inte ens intresserad, verkar det, men full av politiska fördomar.
  Redan i bokens första avdelning ("Myten") får läsaren veta att den som intresserar sig för germaner kan misstänkas ha nazistiska sympatier! Man undrar vem professorn umgås med! Avdelningens syfte verkar vara att misstänkliggöra "germaner" som etniskt b... Läs hela recensionen

 2. Läs alla historia och språkinstresserade
  Fredrik , 13 april 2015

  Grymt bra källkritik och genomgång. Intressant och underhållande. Lite för politisk korrekt men riktigt intressant. Det enda som saknas är varför de skandinaviska språken kastar ut adjektiv och substantivdeklinering under 1000 till 1200. Kan dock definitivt läsas av en icke språknörd (som jag)

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Tore Janson