Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (0.8 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2011-10-04
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
ISBN
9789113034713
Nationens intresse : har svenska folket vilseletts om ubåtarna, Estonia och mordet på Olof Palme? (e-bok)

Nationens intresse : har svenska folket vilseletts om ubåtarna, Estonia och mordet på Olof Palme? E-bok

(10 röster)  |  Läs 2 recensioner
E-bok (EPUB), Svenska, 2011-10-04

Styckköp

59

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
I tre av de mest omskakande skeendena i den svenska nutidshistorien - ubåtskränkningarna, Estoniakatastrofen och mordet på Olof Palme - har sanningen om vad som skedde aldrig tillåtits komma fram.

Sanningen har dolts bakom hemligstämplar och ofullständiga utredningar, och ersatts med "offentliga sanningar". Undersökande kommissioner har hindrats från att komma åt central information, vilseletts och påverkats av aktörers - främst militärens och specifikt den militära underrättelsetjänstens - egen dolda agenda. Där utredare har påpekat brister har dessa inte åtgärdats. Avgörande frågor har lämnats obesvarade.

Att västliga ubåtar kränkte våra vatten på åttiotalet i hemligt samförstånd med högre svenska officerare - med direkta konsekvenser för svensk utrikes- och säkerhetspolitik - har förtigits. Centrala motivbilder kring Palmemordet som pekar in i statsförvaltningen har aldrig utretts. Detsamma gäller viktiga omständigheter kring Estonias förlisning.

Detta är konkreta fakta. Ställda bredvid varandra ger de upphov till ett problematiskt mönster. Här finns en gemensam komponent som heter militär underrättelsetjänst och svensk säkerhetspolitik. Vad som har uppfattats som nationens intresse har fått stå i vägen för sanningen. Borgnäs berättar om de tre skeendena och mönstret i hur sanningen blockerats. Han leder i bevis att den verklighetsbild som allmänheten bibringats är felaktig och reser frågor kring det berättigade i att medier och allmänhet vilseletts - i nationens intresse. Borgnäs lyfter också fram några av de centrala aktörerna och belyser deras roller och motiv.

Vilka krav kan allmänheten ställa på att få veta vad som verkligen hände? Och vilken rätt har makthavarna att dölja eller inte söka sanningen - i nationens intresse?
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Nationens intresse : har svenska folket vilseletts om ubåtarna, Estonia och mordet på Olof Palme?. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Sorglig läsning
  Besviken medborgare, 23 juni 2018

  Besviken över hur våra folkvalda har betett sig. Lite läskigt att det får gå till så här. Har själv tänkt tanken: Varför täcker man en båt med betong istället för att bärga de döda. Detta har, mig veteligen, aldrig inträffat tidigare i världshistorien att en båt måste täckas över med betong. Enda tillfället som jag kommer på är Tjernobyl, men det var ju en härdsmälta. Lika sorgligt är det att läsa om hur de verkar veta vem som egentlige sköt Palme och att de bara försökt med alla medel undvik... Läs hela recensionen

 2. Bra bok, dålig app
  Andreas, 20 juni 2018

  Appen byter ofta sida felaktigt. Bra och viktig bok dock, sammanfattar tre spännande och underliga händelser som förtjänar mer granskning. Borgnäs är alltid fenomenal!

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Lars Borgnäs

 • En iskall vind drog genom Sverige : mordet på Olof Palme

  Lars Borgnäs

  Mordet på Sveriges statsminister Olof Palme den 28 februari 1986 skakade nationen och världen. Vår internationellt mest kände politiker avrättades med ett skott i ryggen på öppen gata mitt i Stockholm. Attentatsmannen flydde in i en gränd utan att...

 • Olof Palmes sista steg : i sällskap med en mördare

  Lars Borgnäs

  Olof Palme mördades inte av en slump. När det dödande skottet avlossades klockan 23.21 den 28 februari 1986 var han Sveriges mest omstridda person och många, även högt uppsatta personer inom polisen, Säpo och militären, såg honom som ett hot mot l...