Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
208
Utgivningsdatum
2011-09-26
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Medarbetare
Östling, Brutus (foto)
Dimensioner
335 x 245 x 20 mm
Vikt
1740 g
SAB
598,Ugg
ISBN
9789113035352
Under asfalten vilar en strand : Midways albatrosser (inbunden)

Under asfalten vilar en strand : Midways albatrosser

(4 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2011-09-26
369
 • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
2 100 kilometer nordväst om Honolulu ligger Midwayöarna, ett av naturens underverk. Två små öar, knappt tre och fyra kilometer långa, som rymmer ett fantastiskt fågelliv. I dag finner vi över en miljon albatrosser på öarna. Men så har det inte alltid varit.

Den lilla atollen ligger strategiskt placerad mellan Hawaii och Japan. På öarna hade amerikanerna en viktig marinbas under andra världskriget. I juni 1942 utkämpades vid Midway ett för andra världskriget avgörande slag. Det var här japanernas krigslycka vände till det första större nederlaget. Under Korea- och Vietnamkrigen användes atollen som bas för de amerikanska flygplanen. Men då var albatrosserna ett störningsmoment. Ibland användes eldkastare för att få bort dem från start- och landningsbanor.

I dag tar naturen sin revansch. Gräset spränger asfalten, och på de gamla söndersprickande landningsbanorna häckar fåglarna. Utanför gamla sönderrostade hangarer spatserar grupper av obekymrade albatrosser. Naturen är på väg att återerövra atollen. Och albatrosserna finns överallt - minst en miljon laysanalbatrosser och två- till trehundra tusen svartfotade albatrosser.

År 2010 kom Brutus Östling till Midway, som då varit helt stängd i sju år. I mötet med albatrosserna uppstod gnistrande kärlek. "Att anlända till Midway är som att landa i en overklig värld. Ett paradis för fåglar."
Mötet resulterade i fantastiska bilder. Mer än det kanske var tänkt. Motorproblem på vägen tillbaka tvingade det lilla flygplanet Brutus Östling färdades i att återvända till ön och nödlanda. I stället för sju dagar blev det femton, fyllda av fotograferande från gryning till skymning. Resultatet är Under asfalten vilar en strand.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Under asfalten vilar en strand : Midways albatrosser
 2. +
 3. Konsten att fotografera fåglar och andra djur : version 2.0

De som köpt den här boken har ofta också köpt Konsten att fotografera fåglar och andra djur :... av Brutus Östling (inbunden).

Köp båda 2 för 849 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Under asfalten vilar en strand : Midways albatrosser. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. En lärorik bok om både fotografi och fåglar
  Jens, 22 juli 2014

  Brutus bok är en sådan bok som får dig att reflektera över hur vi lever och hur det påverkar vår omgivning på samma gång som man får riktigt fina bilder och bra skriven text. För någon som uppskattar fina och ofta underhållande bilder är denna bok ett måste.

 2. Det är ett liv jag inte hade en aning om. Vad...
  Ingegerd Birgitta Suuronen, 21 januari 2014

  Det är ett liv jag inte hade en aning om. Vad lärorikt inte bara om albatrossen utan också vad som hände, och hur det var , under kriget. Tack Brutus!!!

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Brutus Östling

Recensioner i media

"För första gången är det Östlings röst som hörs och det är en sympatisk bekantskap. Chosefritt och lågmält berättar han om albatrosserna, deras liv och om hur hotade de är av allt plastavfall i haven och av det storskaliga industrifisket som skördar enorma offer bland fåglarna varje år. Men det handlar inte bara om fåglarna. Midway är en speciell plats med en speciell historia och även den berättar han...Trots allt är det bilderna som är huvudsaken. Här visar Östling åter att han håller världsklass. Ledorden är teknisk perfektion, tuff beskärning, närhet och ögonkontakt."
Eskil Quiding, Sydsvenska Dagbladet

"För första gången skriver Brutus Östling själv och han gör det bra: engagerat, kunnigt och medryckande... Brutus Östling fotograferar inte bara fåglar; han porträtterar dem. De får nästan mänskliga karaktärsdrag i hans bilder... Brutus Östling har skapat en av årets bästa fackböcker."
Nils Granberg, Norrköpings Tidningar

"Brutus Östling är tillbaka. Denna gång med en mångbottnad bok om mötet mellan en förfallen mänsklig kultur med sina söndervittrade fasader och krackelerade landningsbanor och fåglars nyfikenhet och styrka. Det är en bok som berör och fängslar läsaren."
Daniel Alsarve, Nerikes Allehanda