Morgon i Jenin (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
383
Utgivningsdatum
2011-09-30
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Översättare
Niclas Nilsson
Originaltitel
Mornings in Jenin
Dimensioner
180 x 110 x 23 mm
Vikt
200 g
SAB
Hce
ISBN
9789113035666

Morgon i Jenin

(176 röster)  |  Läs 37 recensioner
Pocket,  Svenska, 2011-09-30
89
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Susan Abulhawa gestaltar de mänskliga aspekterna på en av vår tids mest svårbearbetade politiska konflikter och visar på varje människas behov av ett hemland, sammanhang och trygghet.

Palestina 1940. Olivodlaren Yehya Abulheja lever som hans förfäder gjort före honom med sin familj i den rofyllda byn Ein Hod. Men när staten Israel utropas 1948 krossas friden i Ein Hod för all framtid och samtliga invånare tvingas bort ifrån sina fädernehem och flyttas till ett flyktingläger i Jenin. Yehya tvingas fly med sin hustru Basima och deras vuxna söner Hasan och Darweesh. Under flykten rycks Yehyas barnbarn Ismael ur sin mor Dalias famn av en judisk soldat som överlämnar gossen i gåva till sin svårt traumatiserade hustru, en överlevare från Förintelsen. Lille Ismael växer upp som David Avaram och kommer som israelisk soldat att slåss mot sin biologiska familj.

I flyktinglägret i Jenin föder Hasans hustru Dalia ytterligare ett barn, dottern Amal som är bokens egentliga berättare. Amal överlever med nöd och näppe sexdagarskriget 1967 gömd i ett skyddsrum och hamnar så småningom i en flickskola i östra Jerusalem där hon får sin utbildning, för alltid skild från sin familj. När den israelisk-palestinska konflikten når sitt crescendo 1982 förlorar Amal i stort sett alla hon älskar i kriget i Libanon. Hon tvingas fly till USA och uppfostrar på egen hand sin nyfödda dotter Sara och skapar sig en egen tillvaro.

När Amal, många år senare, får besök i USA av en israelisk man vid namn David, på jakt efter sin rätta identitet, knyts de lösa trådarna i väven ihop och hon väljer att återvända till Mellanöstern med sin dotter. Tillsammans upptäcker de ett splittrat hemland som kanske aldrig mer blir sig likt.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Morgon i Jenin
 2. +
 3. Jävla karlar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Jävla karlar av Andrev Walden (inbunden).

Köp båda 2 för 268 kr

Kundrecensioner

Det finns 37 recensioner av Morgon i Jenin. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Bästa boken jag har läst!
  Ahmad A. Hafiz, 25 januari 2024

  Boken är rik på information, korrekta fakta, verkliga händelser och autentiska upplevelser. Den skildrar den lilla historien som den stora historien, både ur mikro- och makroperspektiv. Den är inte bara historisk; den berör även nutid och framtid. DU MÅSTE LÄSA BOKEN!

 2. En av de bästa läsupplevelser jag haft
  sameerondeen (Alabama), 8 februari 2022

  Den här boken var väldigt intressant och ger en tydlig inblick i Palestina-Israel konflikten. Väldigt fin berättelse om familjer som tvingas isär, leva i ständig oro och osäkerhet. Den är lättläst och väldigt fin skriven vilken ger en tydliga bilder. Lätt en av de bästa böckerna jag läst. Berättar Palestiniers historia med varma, kärleksfulla och sorgliga drag.

 3. Oerhört stark och nyttig läsning
  Roy Bartilson, 5 september 2021

  Här är en bok som verkligen berör och upprör och ger andra perspektiv på hela israel/palestina problemet. Kan rekommenderas till alla som vill försöka förstå.

 4. Fantastisk roman
  Izabela Cleopatra Horn, 7 oktober 2019

  Morgon i Jenin är så vackert och kärleksfullt berättad om kärleken till landet Palestina, och hur kriget förändrade livet för alltid och gjorde ett helt folkslag till flyktingar.
  När jag läser böcker som beskriver historiska händelser blir jag alltid rädd för mitt egna okunskap. Konflikten mellan Israeler och Palestiner har pågått så länge, varit grym och full av offer från både sidor. Ändå så är det svårt att sätta i sig känslomässigt vad detta egentlingen har inneburit. En vacker , en släkt krönika över Abulhejas levnadsöden.

 5. Favoritbok
  Birgitta Linderos, 4 augusti 2019

  Underbar roman!
  Hade lånat ut den o fick den inte åter så jag köpte en till.
  Jag vill äga den. Helst vill jag ha den inbunden!

 6. Fiction + fakta = Läsvärt
  Kerstin Schelander, 13 april 2017

  En bok från "den andra sidan", -den palestinska. Gav balans och bättre förståelse av konflikterna i området. Har köpt flera ex. till vänner också för att boken är djupt mänsklig med såväl glädje som sorg.

 7. Älskar Morgon i Jenin

  Morgon i Jenin är en av de absolut bästa böcker jag någonsin läst. Handlar om hur staten Israel bildades och konflikten med palestinierna. Det är dock ingen hatbok.

 8. Fängslande bra!
  Mikael Hagberg, 21 september 2016

  Otroligt vacker men samtidigt tragisk och stark skildring av Palestina och dess historia, kultur och invånare. Den är personlig men även skriven utifrån ett metaperspektiv vilket nyanserar skildringen ytterligare. Ilska, uppgivenhet, sorg och glädje - Susan Abulhawa förmedlar känslor utifrån ett vackert och mycket fängslande språkbruk. Rekommenderas starkt!

 9. Palestiniernas öde
  DrUlla., 19 februari 2016

  Detta är en mycket välskriven, välkomponerad och tankeväckande bok.
  Det är lättare att ta' till sig ett politiskt förlopp i skönlitterär form än i rapporter i media. Vi läste boken i vår bokcirkel och den blev utförligt genomgången efter läsningen. "Det är en bok om kärlek", tyckte någon. Den har allt; verklighetsanknytning, märkliga människoöden, spänning, romantik, skildring av kultur, geografi, växtlighet och mat. Jag har redan gett bort boken till 3 av mina vänner och jag har köpt näs... Läs hela recensionen

 10. Välskriven och grym
  Katarina Holmström, 20 januari 2016

  En mycket välskriven roman från en del av världen som vanligtvis inte får sin röst hörd här i vår del av världen. Vacker, grymt tragisk och mycket, mycket läsvärd. - Läs den!

 11. Helt underbar bok som jag verkligen rekommenderar.
  Christina, 17 november 2015

  Så otroligt gripande människoöden. Påminner om "Flyga drake" i berättarstilen. Näsduk är dock att rekommendera. Jag tror jag grät mig igenom i princip hela boken trots, eller kanske just därför att boken är mycket osentimentalt skriven.

 12. Läsvärd
  Caroline Baroni, 2 november 2015

  Inte stor litteratur, men en absolut läsvärd skildring av vad som drabbat palestinier historiskt och vad som drabbar palestinier idag.

 13. Vacker och fasansfull
  Åsa Virdi Kroik, 8 oktober 2015

  I två dagar har jag läst "Morgon i Jenin" en vacker, fasansfull och ytterst berörande skildring av den grymma ockupationen av Palestina. Jag har inte kunnat släppa den. Den tar ingens parti och väjer inte för palestiniers som judars fasor även om perspektivet främst är den palestinska kvinnan Amals. Författaren Susan Abduhawa fångar ibland så stora insikter i några ord som: "palestinierna fick betala priset för förintelsen av judarna". Fantastiskt språk och vilken skicklighet att i en sådan h... Läs hela recensionen

 14. Måste läsas
  Daniella, 22 juli 2015

  man skrattar, man gråter, man lider. Denna boken är ett måste att läsa, det går bara inte att lägga ner den.

 15. Upplysande läsning.
  Yvonne Andersson, 10 mars 2015

  Den här boken gick inte att släppa, läste varje kväll och varje ledig stund.
  Man får en annan förståelse för andra folkslag och vad de fått gå igenom under årens lopp.
  Rekommenderas varmt.

 16. Morgon i Jenin
  Vonsan, 27 december 2014

  Eftersom jag själv har bott ett antal år i trakten, så kände jag igen mycket av det som skrivits och känner till platserna. Längtar till dofterna av kryddor, bergen, Döda havet, Jerusalem, Betlehem m.m. Känns hemma på något sätt, trots att jag är född och uppvuxen svensk.

 17. Mycket berörande
  Ann-Britt Nilsson, 19 november 2014

  Skulle kanske användas i skolan för att påvisa fler sidor i konflikten. Önskar att fler läste den här boken mycket lärorik och berörande

 18. fantastisk
  Nasser Naje Lazem, 12 november 2014

  Välskriven, mkt av det arabiska språkets rikedom upplevs i historien trots att jag läste den svenska versionen... otroligt bra berättelse

 19. En av de bästa böckerna jag har läst!
  Eve, 5 november 2014

  En fantastisk bok om ett ämne som jag har haft svårt att närma mig och förstå tidigare. Man har läst mycket om konflikten men mest då från ett israeliskt perspektiv. Boken är en ögonöppnare och jag blev mycket berörd. Rekommenderar boken till alla, mycket välskriven!

 20. Fantastisk
  Anna W, 10 februari 2014

  Fantastisk bok på alla sätt och vis! Poetiskt skriven, med både substans och all världens känslor. Kan varmt rekommendera denna pärla!

 21. En stark läsupplevelse
  Bo Ranman, 5 februari 2014

  Av alla de böcker som jag har läst i hela mitt liv så tror jag att denna bok är den som berört mig starkast känslomässigt, detta trots att alla faktiska händelser och det lidande de orsakade är i förväg kända.

  Susan Abulhawas krönika över det folkmord som det palestinska folket utsatts för av israelerna sträcker sig från tidigt 1940-tal, fördrivningen 1948, de många krigen, krigsförbrytelserna i Sabra & Chatila till morden och övergreppen i Jenin på tidigt 2000-tal. Trots att man kan... Läs hela recensionen

 22. En mycket bra och intressant historia om krig,...

  En mycket bra och intressant historia om krig, fördomar och vänskap. Jag fick insikter som jag inte haft tidigare om det historiska skeendet när staten Israel bildades. Boken gav mig också utökad förståelse för andra kulturers traditioner och sätt att bemöta varandra.

 23. Jag har lärt mig mycket om Västbanken och vad krig...
  Kicki , 6 december 2013

  Jag har lärt mig mycket om Västbanken och vad krig kan ställa till med och vad vänskap betyder.
  Läs boken!

 24. Mycket fängslande bok och en fin skildring av hur det...
  Ayla, 18 november 2013

  Mycket fängslande bok och en fin skildring av hur det gick till när staten Israel bildades. Vi har hört mycket om hur det är där , sett från Israels sida, men inte lika mycket från palestiniernas. Positivt är också att författarinnan försöker skapa förståelse och inte hat. Det är intressant att följa samma familj genom generationerna.

 25. En av de bästa böcker jag läst som beskriver läget för...
  Ingvar Eriksson, 29 oktober 2013

  En av de bästa böcker jag läst som beskriver läget för palestiniernas kamp att överleva när Israel gör sina brutala räder mot deras hem och folk. Läs boken och begrunda hur människor kan överleva och skapa hopp och kärleksrelationer.

 26. Väldigt bra och oerhört spännande bok som är svår att...
  Lydia, 11 september 2013

  Väldigt bra och oerhört spännande bok som är svår att lägga ifrån sig! Ger inblick i en av världens konflikter och sätter ord på det tragiska att människans historia i krig upprepar sig.

 27. En liten pärla i min bokhylla, som jag också kommer...
  Anna Holmdahl, 1 juli 2013

  En liten pärla i min bokhylla, som jag också kommer att ge till andra eftersom jag har ett litet lager. Bokens berättelse är vacker, tragisk och trovärdig. Boken är engagerande och lättläst, kanske lite för lättläst för ett sådant innehåll som belyser läget i Palestina och Israel. Ett politiskt läge som verkar så svårlöst. Vi får möta kärlekspar, utanförskap, lojalitetskonflikter, kulturskildringar och inte minst, tragedier. Happy end? i boken Ja på sätt och vis. I verrkligheten? Du och jag kan vara med och påverka deras framtid.

 28. En bok som alla borde läsa! Varför inte som...
  Camilla Rosendal (Umeå), 28 juni 2013

  En bok som alla borde läsa! Varför inte som kurslitteratur på högstadiet i historia. Var själv helt oinsatt i situationen och historien i Mellanöstern. Läs!

 29. Efter min resa i Palestina var den här boken en...
  anita harning, 11 juni 2013

  Efter min resa i Palestina var den här boken en fantastisk gåva!! Mycket bra, spännande och gripande! En bok att sträckläsa!

 30. En vecka i februari 2011 befann jag mig i Palestina....
  Golfänkan, 27 maj 2013

  En vecka i februari 2011 befann jag mig i Palestina. Jag läste 'Morgon i Jenin' och den har verkligen tagit mig. Historien följer fyra generationer palestinier från tiden kort innan det dåliga världssamvetet gav Palestina till judarna efter andra världskriget, över sexdagarskriget 1967 och fram till 2002, året efter attackerna mot Word Trade Center. Roman är en partsinlaga men visar även att israeler kan vara goda.

 31. Jag valde boken därför att den hade en politisk...
  Adéle, 25 maj 2013

  Jag valde boken därför att den hade en politisk vinkling. Vad jag fick ut av den var, att så här lever miljontals flyktingar över hela världen sitt liv. När du är klar med boken så känns det som en dokumentär och biografi. Boken var mycket läsvärd. Något som jag speciellt kommer ihåg är barndomsbeskrivningen i flyktinglägret. Så lik alla andra barns lekar och upplevelser.Fint beskrivet. Boken är dock övervägande sorglig och du bör vara på gott hunör för att inte det skall kännas för tungt.

 32. Fick mig att förstå en liten del i historien kring...
  Lallybroch, 20 maj 2013

  Fick mig att förstå en liten del i historien kring Israel, även om jag nog aldrig kan förstå det fullt ut!

 33. Det är en välskriven och engagerande roman som...
  Per H Grahn, 16 april 2013

  Det är en välskriven och engagerande roman som dessutom ger ny kunskap och nyfikenhet på Palestinafrågan. Har köpt faktaböcker om Palestina-Israel. Har genom detta upptäckt hur "kunskap" på nätet manipuleras eller censureras. En bok utöver det mesta. Vi är många i bekantskapskretsen som läst och uppskattat och engagerats av denna bok.

 34. Mycket bra bok. Författaren beskriver dofter, miljöer...
  Anna Brandt, 12 april 2013

  Mycket bra bok. Författaren beskriver dofter, miljöer och känslor på ett fantastiskt sätt. Den ger en bra bakgrundsbild till nuvarande situation på Gazaremsan. Fängslande.

 35. En underbar men tragisk roman
  Kristina Simar, 27 december 2012

  Romanen är en av de bästa jag läst på länge. Den var välskriven och hela tiden mycket vemodig, jag led med Amal som inte hade det lätt, varken som barn eller vuxen. Även de andra karaktärerna förmedlade mycket känslor som jag tog till mig. Tycker att världen är konstig när man först har levt tillsammans som vänner i många många år, blir fiender och hatar varandra bara över en natt. Varför kan inte människor leva sida vid sida i fred, blev min ständiga fråga när jag läste romanen. Orolighetern... Läs hela recensionen

 36. Morgon i Jenin
  S-M T, 2 december 2012

  Susan Abulhawa: Morgon i Jenin. Berättelsen är central inte bara för att komma nära inpå Israel/Palestina-konflikten utan också för att förstå livet. Hur hanterar vi förnedring, förlust och hat? Hur långt räcker egentligen kärlek och livskraft? Hur kan en människa, som är släkt med en motståndare, ta sig an mötet med denna person? Trots nästan outhärdlig läsning fylls jag av hopp och det vackra språket hjälper mig att förstå de starka känslor som fyller boken.

 37. Betyg: 5 av 5
  Britt-Marie Kullin, 15 april 2012

  Den här boken var mycket, mycket bra. Otroligt intressant, och väldigt gripande.

  Tyvärr så är jag nästan pinsamt dåligt insatt i Israel-Palestina-konflikten, trots att den har hållit på under hela mitt liv.

  Men oavsett om man inte alls är insatt, eller är väldigt mycket insatt, i konflikten, så tror jag att alla kan tycka om den här boken, och bli berörd av den.

  Det är en fiktiv roman, men den känns mycket dokumentär, eftersom många verkliga händelser vävs in i b... Läs hela recensionen

Visa alla 37 recensioner

Fler böcker av Susan Abulhawa