Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
269
Utgivningsdatum
2011-08-31
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Översättare
Marianne Öjerskog
Originaltitel
Fragments - poèmes, écrits intimes, lettres
Dimensioner
263 x 205 x 27 mm
Vikt
1060 g
SAB
Ikz Monroe, Marilyn
ISBN
9789113037196
Fragment : dikter, dagboksanteckningar, brev (inbunden)

Fragment : dikter, dagboksanteckningar, brev

(10 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2011-08-31

Slutsåld

Fragment är inget mindre än en händelse - ett fynd - och en oförglömlig bok som kommer att omdefiniera en av nittonhundratalets största ikoner nästan femtio år efter hennes död. Den låter oss återupptäcka människan Marilyn Monroe.

Bilden av Marilyn Monroe är så allmänt accepterad att vi knappast kan hjälpa att vi tror att vi vet allt som finns att veta om henne.
Men vad finns att säga om den andra Marilyn? Bortom rubrikerna - och de alltför välbekanta historierna om brustet hjärta, ensamhet och förtvivlan - fanns en mycket mer vetgirig, sökande och hoppfull kvinna än den världen lärde känna. Hur än Hollywood försökte formstöpa och kuva henne så förlorade hon aldrig sitt skarpsinne, sin passion och sin humor. För att möta och mota de svårigheter som tornade upp sig i hennes liv, så skrev hon.

Nu, för första gången, får vi möta Marilyn privat och lära känna henne på ett sätt vi aldrig gjort förut. Fragment är en hittills okänd samling texter, av hennes egen hand från 1943 till 1962, i form av minnesanteckningar, självbetraktelser, brev och även dikter. Det är tidigare opublicerade texter som ger en unik inblick i ikonens känsloliv och tankar, tillsammans med ett antal närgångna och sällan sedda bilder.
Dessa textfragment - nedtecknade i anteckningsblock, maskinskrivna blad eller skrivna på hotellens brevpapper - visar en kvinna som drevs av djup kärlek och strävan efter perfektion i sin konstutövning. De visar en Marilyn som var skoningslös i analysen av sitt eget liv, men också lekfull, rolig och vansinnigt intagande. Den sorglösa grace och förföriska lättsinnighet som gjorde hennes prestationer så minnesvärda träder även fram ur boksidorna, på samma sätt som den pyrande katastrofen gjorde hennes sista framträdanden så hjärtslitande.

Fragment är en händelse - en oförglömlig bok, som omdefinierar en av de störst lysande stjärnorna under nittonhundratalet och som, nästan femtio år efter hennes död, kommer att ge en bild av människan Marilyn.
Fragment har sammanställts av Antonio Tabucchi, Stanley Buchtal och Bernard Comment.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Fragment : dikter, dagboksanteckningar, brev. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. En fantastisk bok som ger mig en ny syn på Marilyn,...
    Estelle Ekblom, 17 juni 2013

    En fantastisk bok som ger mig en ny syn på Marilyn, även fina bilder och översättning på de handskrivna breven.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Marilyn Monroe