Pillret : en berättelse om depressioner och doktorer, forskare och Freud, människor och marknader (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
382
Utgivningsdatum
2011-02-18
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Dimensioner
210 x 135 x 20 mm
Vikt
546 g
SAB
Vlba,Pmca.05-c:k.5
ISBN
9789113037998

Pillret : en berättelse om depressioner och doktorer, forskare och Freud, människor och marknader

(4 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad,  Svenska, 2011-02-18
335
 • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
På jakt efter en större förståelse för spelet kring de moderna antidepressiva medicinerna tar Ingrid Carlberg läsaren med från Sigmund Freud i artonhundratalets Wien till PR-strategier och marknadsplaner i nutidens multinationella läkemedelsbolag.

Uppskattningsvis 600 000 svenskar tar dagligen någon av de moderna antidepressiva medicinerna. Många vittnar om att de sannolikt inte varit i livet idag om läkemedlen inte hade funnits. Andra upplever att problemen blivit större med än utan medicinerna. I boken berättar några av dem sin historia.

Få läkemedel har som "lyckopillren" väckt så starka känslor i samhällsdebatten och lyfts till så tydliga kulturella symboler för vår samtid. De heter egentligen selektiva serotoninåterupptagshämmare, SSRI, men är mer kända under varumärken som Prozac, Cipramil och Zoloft. Världens allra första depressionsmedicin i den här familjen var dock en svensk uppfinning, signerad nobelpristagaren Arvid Carlsson.

Pillret är en fascinerande berättelse som blottlägger de tuffa ideologiska motsättningarna inom psykiatrin - biologi mot Freud, medicin mot samtal, "piller mot prat" - och de smarta knepen i marknadsspelet om läkemedelsmiljonerna. Men det är inte någon svartvit historia som i sista kapitlet sorterar skurkarna i ena hörnet och änglarna i det andra. Spelet om själen är betydligt mer komplicerat än så: Ska psykiska problem ses som biologiska maskinfel eller som själsliga reaktioner på livserfarenheter? Vad betyder det att läkarutbildningarna om depression betalades med läkemedelsföretagens marknadsföringspengar? Och lämpar sig sjukdomsdiagnoser för marknadsvidgande PR-lanseringar?
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Pillret : en berättelse om depressioner och doktorer, forskare och Freud, människor och marknader
 2. +
 3. Så slipper du veterinären : Handbok för hundägare

De som köpt den här boken har ofta också köpt Så slipper du veterinären : Handbok för hundägare av Marie Jury, Helén Bjurberg (inbunden).

Köp båda 2 för 604 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Pillret : en berättelse om depressioner och doktorer, forskare och Freud, människor och marknader. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Mycket intressant om läkemedelshistoria.
  Ulf Kallenberg, 8 februari 2019

  Författaren har gjort fantastiskt bra research om modern behandling av depressioner samtidigt som man får initierade återblickar i psykiatrins historia. Speciellt intressant är alla intervjuer från personer som var med om utvecklingen under 70-och 80 talen samt ett antal fallbeskrivningar.
  Innehållet i boken är brett, från Sigmund Freuds teorier till psykoanalys, dynamisk psykiatri och KBT samtidigt som parallellt de biokemiska behandlingsmetoderna utvecklades.Intressant att läsa om kampen mellan de olika behandlingsmetoderna.

 2. Pillret

  Intressant läsning om framtagning av nya läkemedel och skapande av nya marknader.

  Självklart måste det få finnas en koppling mellan läkemedelsbolag och sjukvård. Varifrån skulle annars industrin få patienter att utföra kliniska prövningar på? Och givetvis måste ekonomiska intressen få vara involverade. Läkemedelsbolagen fokuserar forskningen på sjukdomsområden som kan generera stora vinster.

  Jag tror inte jävsituationer mellan läkare och industri längre är ett stort probl... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Ingrid Carlberg