Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
359
Utgivningsdatum
2011-09-30
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Dimensioner
180 x 110 x 22 mm
Vikt
200 g
SAB
Ccda
ISBN
9789113038803

Om Jesus

(31 röster)  |  Läs 2 recensioner
Pocket, Svenska, 2011-09-30
56 kr
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige vid 99 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Boken Om Gud var en lika stor framgång hos teologer som hos dem som aldrig öppnat en bibel. Nu fortsätter Jonas Gardell sin resa med att söka efter Guds son. Om Jesus är en bok för troende, tvivlande och för alla oss som undrat vem Jesus var - på riktigt.

"Min barndoms Jesus älskade alla barnen. Hans tunika var alltid ljusblå, liksom hans ögon. Hans långa hår och skägg var mellanblont och hans hy ljus och frisk, hans leende milt och vänligt, tänderna jämna och vita.
Sanningen är att Jesus inte ens hette Jesus. Det är en grekisk översättning av hans hebreiska namn, som sin tur är en förkortning av Jehoshua eller som vi skulle säga: Josua. Josua från Nasaret.
Vi vet att en träarbetare som Jesus tjänade alldeles för lite för att försörja en så pass stor familj som Jesus kom från. Det grekiska ord som används för "träarbetare" har man förresten återfunnit i samlingar av okvädesord man kallade den obildade pöbeln. Jesus talade dessutom en galileeisk dialekt av arameiskan, som ansågs grov och vulgär i Jerusalem. Vi måste alltså tänka oss en obildad och fattig Jesus som pratar på bred värmländska.

Eller såhär: De flesta skelett man funnit från tiden som Jesus levde visar brist på järn och protein, kranier av fyrtioåriga människor har ofta få eller inga tänder kvar. Livet var hårt och man dog ung. Endast en minoritet fick uppleva sin tjugofemårsdag. Vi vill gärna se Jesus som en relativt ung man, men när han började sin verksamhet vid ca trettio års ålder var han snarare en som levt längre än de flesta.
Vi tänker oss gärna Jesus milda, kärleksfulla leende.
Lägg nu alltså till att leendet troligen var tandlöst så får vi förmodligen en smula rättvisare bild.
Kan vi tänka oss Jesus tandlös? Kan vi tänka honom obildad? Mycket litet av våra föreställningar om Jesus Kristus stämmer överens med Josua från Nasaret.

En Jesus Kristus stiger fram för oss som den från himlen återkommande kungen för att döma levande och döda. Och i perifirin ser vi en annan gestalt fly undan i skuggorna, en kort och satt, mörkhyad man som åldrats i förtid av fattigdom och kringflackande. En enkel hantverkare från den galileeiska landsbygden som makten lät avrätta i förebyggande syfte. En man som spred budskapet om Guds rike.
Spännande? Det här är bara början! Följ med mig på en omskakande spaning efter Jesus."
Jonas Gardell
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Om Jesus
 2. +
 3. Om Gud

De som köpt den här boken har ofta också köpt Om Gud av Jonas Gardell (pocket).

Köp båda 2 för 112 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Om Jesus. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Jesus
  Mia Wingård Blom, 21 augusti 2017

  Jag förstår hur Jesus hade det, enligt bibeln, att det inte var så lätt att komma med egna idéer om hur man skulle tänka och tycka enligt bibeln.

 2. Tänkvärd. Berörande. Annorlunda. Underfundig....
  Cecilia Wadenbäck, 16 juni 2013

  Tänkvärd. Berörande. Annorlunda. Underfundig. Tankeväckande. Många helt nya vinklar. Kunde inte lägga den ifrån mig. Kommer att läsa den igen.

Visa alla 2 recensioner

Bloggat om Om Jesus