Mandarinerna (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Norstedts klassiker
Antal sidor
778
Utgivningsdatum
2013-03-01
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Översättare
Åsa Moberg-Boije
Originaltitel
Les mandarins.
Medarbetare
Acedo, Sara R. (form)
Dimensioner
215 x 142 x 50 mm
Vikt
980 g
ISBN
9789113038834
Mandarinerna (inbunden)

Mandarinerna

(6 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2013-03-01

Slutsåld

Julen 1944: Paris har befriats och andra världskriget kommer snart att vara slut. Efter fyra år av underjordisk kamp kan franska motståndsrörelsen äntligen börja att se framtiden an.

Chefredaktören för tidningen L'Espoir, Henri Perron, längtar efter att få ge sig ut i Europa i jakt på material och tackar ja till en föreläsningsturné i Portugal. I hemlighet planerar han att samtidigt bryta med sin livskamrat Paule eftersom hennes kärlek tynger honom. Med på resan följer i stället dottern till hans goda vänner Robert och Anne Dubreuilh, den artonåriga Nadine. Men återkomsten till Paris blir inte vad Henri har väntat sig: Paule vill inte acceptera brytningen och Nadine svärmar för honom medan starka krafter verkar för att radikalisera hans tidning och knyta den till kommunistpartiet.

Nadines mor Anne Dubreuilh hör till de vänsterintellektuella kretsarna i Saint-Germain-des-Prés. Hennes man är den tjugo år äldre universitetsläraren Robert som nu vill hjälpa revolutionen på traven genom att starta ett nytt parti. Anne känner sig klämd mellan Nadines tonårsuppror och Roberts politiska engagemang och hon längtar efter att få bli sedd. Av en händelse får hon tillfälle att resa till USA på en konferens och upplever en passionerad kärlekshistoria med en amerikansk författare, Lewis Brogan. Men skillnaderna i deras personligheter uppväger inte förälskelsen och Anne väljer att återvända. Tillsammans med Henri, Robert och deras kamrater hör hon till "mandarinerna", den grupp människor som i kölvattnet på freden vill förändra världen.

Simone de Beauvoir ville absolut inte att Mandarinerna skulle läsas som en nyckelroman, men idag, när så mycket publicerats om hennes liv, inte minst av henne själv, är det svårt att inte läsa in porträtt av Albert Camus, Jean-Paul Sartre, henne själv och Nelson Algren i romanen. Mandarinerna belönades med Goncourtpriset 1954.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Mandarinerna. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. En mycket intressant berättelse om strömningar och...
    Reidax, 16 september 2013

    En mycket intressant berättelse om strömningar och konflikter inom fransk vänster under åren strax efter andra världskriget. Man urskiljer ett mönster som har upprepat sig i andra sammanhang. Det handlar om svårigheten att rätt förstå verkligheten omkring sig och utifrån det välja en handlingsväg; om hur man överskattar sin och den egna gruppens betydelse i det stora sammanhanget.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Simone De Beauvoir