Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Digitala klassiker
Antal sidor
126
Utgivningsdatum
2011-05-17
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Dimensioner
210 x 135 x 7 mm
Vikt
200 g
SAB
Hc
ISBN
9789113039169

Béla Bartók mot Tredje riket

Häftad,  Svenska, 2011-05-17
229
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Béla Bartók, Ungerns främste kompositör under 1900-talet, tvingades p g a sin kritik mot nazismen och dess ungerska allierade att gå i landsflykt. Den gick över södra Frankrike och där fångar Kjell Espmark honom i denna koncentrerade konstnärsroman.

Nîmes i södra Frankrike, sommaren 1941. Större delen av landet är ockuperat av nazisterna. En ström av människor, de flesta judar, söker sig mot hamnstäderna för att komma undan i sista stund. En av dem är den ungerske kompositören Béla Bartók. Han har kallat sig själv frivillig jude för att protestera mot tyskarna och deras allierade i hemlandet. Nu är han på flykt till USA för att undgå deras hämnd. Han är övervakad och har all anledning att frukta för sitt liv.

Kjell Espmark finner här utgångspunkten för sin koncentrerade roman om Bartók och kampen mot nazismen. Han tränger in i denne mästares skapande, skildrar hans ambitioner att utforska och förstå den ungerska folkmusiken och han gestaltar Bartóks vånda när han förstår att just denna folklighet kan missförstås och tolkas som ett utslag av samma na-tionalism som den fascisterna hänger sig åt.

Bartók är Ungerns främste kompositör i modern tid. Han föddes 1881 och dog i USA 1945. Först 1988 återfördes hans kvarlevor till Ungern.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Béla Bartók mot Tredje riket
  2. +
  3. Återliv : med Skapelsen och Kvällens frihet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Återliv : med Skapelsen och Kvällens frihet av Kjell Espmark (inbunden).

Köp båda 2 för 498 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Kjell Espmark