Rosen : kärlek, konst, doft och botanik (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
261
Utgivningsdatum
2014-03-17
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Dimensioner
280 x 230 x 30 mm
Vikt
1476 g
SAB
Qefz Ros
ISBN
9789113040660
Rosen : kärlek, konst, doft och botanik (inbunden)

Rosen : kärlek, konst, doft och botanik

(13 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden, Svenska, 2014-03-17
274
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Som blommornas drottning är rosen sedan länge en av våra mest älskade blommor. Sinnlig, doftande, mytomspunnen och symbolisk. I rosen speglas historia, tradition och kultur. Rosen är ibland mycket lättodlad, anspråkslös och långlivad, ibland svårodlad, frostkänslig och med stora behov av omvårdnad. Som det största växtsläktet fascinerar rosen alltid, i sina tiotusentals skepnader.

Christina Högardh-Ihr, konstvetare och författare med stort intresse för rosor, och Lars-Åke Gustavsson, botanist och en av Nordens främsta rosexperter, tar oss här med på en botanisk, konst- och kulturhistorisk rosresa.

Lars-Åke Gustavsson beskriver hur kulturrosorna uppstått ur de vilda arterna. Han presenterar utvalda sorter ur de viktigaste rosgrupperna och beskriver deras växtsätt, blommor och doft, i vilka växtzoner de är härdiga och hur de ska odlas och användas på bästa sätt.

Rosor växte vilda i årmiljoner på jorden och kultiverades för nära 5 000 år sedan. De användes i årtusenden främst för sina dofters och medicinska egenskapers skull. Det var först på 1600-talet som den fick sin givna plats i trädgårdarnas rabatter, för sin skönhets skull. Från 1700-talet och framåt har tusentals nya rossorter förädlats. Kejsarinnor har samlat på dem, fantastiska rosenträdgårdar har anlagts. Christina Högardh-Ihr beskriver hur rosens väg till vår tids trädgård kantats av kärleksintriger, doftorgier, trånande poem och konst. Hon beskriver rosorna i konsten, i de kungliga salongerna och för parfymtillverkarna.

Boken är rikt illustrerad med fotografier av alla presenterade rossorter och en stor mängd vackra konstbilder.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Rosen : kärlek, konst, doft och botanik
 2. +
 3. Rosor i kallt klimat

De som köpt den här boken har ofta också köpt av Ingmar Lindqvist (inbunden).

Köp båda 2 för 704 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Rosen : kärlek, konst, doft och botanik. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Vacker och intressant!
  eva bergman, 17 november 2014

  Jag hittade den på biblioteket, lånade om den flera gånger, men kände att det här är en "måste - äga- bok". Man kan bläddra och läsa den hur mycket som helst.
  EVA

 2. Underbar rosbok!
  Lucia, 19 maj 2014

  Superfin och sensuell bok. Lite coffee table, men inte så det stör. Den inbjuder till läsning. Om man tycker om rosor får man mersmak. Underbara närbilder, spännande med historien bakom de olika sorterna och tillförlitligt med kunniga författarna. Man önskar bara att man hade mer plats i trädgården¿ vill ju inte bli av med någon!

Visa alla 2 recensioner

Bloggat om Rosen : kärlek, konst, doft och botanik