Den stora bankhärvan : finansparet Hagströmers och Qvibergs uppgång och fall : + HQ (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
287
Utgivningsdatum
2012-05-16
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Dimensioner
178 x 110 x 17 mm
Vikt
160 g
SAB
Qeab
ISBN
9789113044064
Den stora bankhärvan : finansparet Hagströmers och Qvibergs uppgång och fall : + HQ (pocket)

Den stora bankhärvan : finansparet Hagströmers och Qvibergs uppgång och fall : + HQ

(29 röster)  |  Läs 7 recensioner
Pocket,  Svenska, 2012-05-16

Slutsåld

Finansmännen Mats Qviberg och Sven Hagströmer befann sig på Karolinska Institutets tvåhundraårsjubileum i Stadshuset fredagen den 27 augusti 2010, när de fick varsitt identiskt sms från HQ Banks nye ordförande: Kom till kontoret omedelbart. Katastrof.

En dryg vecka senare fanns inte HQ Bank - det bolag de tillsammans byggt upp och ofta kallade ett av sina barn. Bara några månader tidigare hade Sven Hagströmer och Mats Qviberg skålat för tjugo års lyckat samarbete. På finansmarknaderna undrade alla hur det kunde gå så snett för Sveriges mest välansedda finanspar.

Historien om HQ Banks långa uppgång och tvära fall präglas av färgstarka karaktärer. Förutom de två förmögna mediekära grundarna Hagströmer och Qviberg med den höga svansföringen, figurerar också den fartblinde tradingchefen som sades räkna snabbare än datorer. Den tafatte vd:n som var rädd för Mats Qviberg. Och den kloka kvinnan som snabbt insåg problematiken, men som möttes av hån när hon lämnade den sargade bankens styrelse efter att den inte följt hennes råd.
Men hur många hade försökt stoppa utförslöpan, långt innan krisen briserade? När uppkom för första gången problemen i den ödesdigra riskabla tradingverksamheten? Och vilka var egentligen personerna Sven Hagströmer och Mats Qviberg?

I Den stora bankhärvan, en personlig men dramatisk bok, ges svaren och en ny bild av hur det egentligen gick till när HQ Bank gick i graven.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av Den stora bankhärvan : finansparet Hagströmers och Qvibergs uppgång och fall : + HQ. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Ruttenheten
  Eva Christina Marmander, 31 december 2015

  En utmärkt beskrivning hur rutten den finansiella världen är. Kan rekommendera boken till alla som är intresserade av hur den ser ut.

 2. Intressant nutidshistoria
  Per Lidén, 19 februari 2015

  Det är ingen stor litteratur utan man får se till innehållet. Kul ändå att läsa om personer som fortfarande är aktiva i näringslivet.

 3. Intressant läsning
  farmor, 22 januari 2015

  Boken är välskriven och mycket initierad.Man förundras över hur en så ung person kan ha så djupa kunskaper och insikter. Det ser ut som att ett stort arbete lagts på research. Mycket intressant och informativ om ett verkligt händelseförlopp.
  En bok i tiden, där sista kapitlet ännu inte är skrivet.

 4. Lysande undersökande journalistik
  Birgitta K, 6 januari 2015

  Den lilla tunna boken innehåller mer sprängstoff än vilken spänningsroman som helst.
  Dispositionen är smart, språket koncist och sakligt och svåra ting förklaras på ett sätt som är inkluderande för läsaren, inte von oben. Lysande undersökande journalistik!

 5. Spännande som den värsta deckare! Det behövs inga mord...
  Ingmar Hedman, 27 augusti 2013

  Spännande som den värsta deckare! Det behövs inga mord för att hålla intresset uppe när verkligheten är så här nära skildrad. Ett mästarprov i ekonomisk undersökning. Jag förstår att en av huvudpersonerna hade smaken att be om ett signerat bokexemplar. Utpekad ja, men kapabel att förstå värdet av bästa undersökande journalistik.

 6. En riktig rysare! Överskådligt och spännande...
  Christina Pilbark, 26 augusti 2013

  En riktig rysare!
  Överskådligt och spännande berättad.Bekräftade mina onda aningar om vad som försiggår
  inom finansbranschen. Språkbehandlingen inte helt oantastlig, men trots detta en mycket givande
  läsupplevelse. Har rekommenderat boken till vänner o bekanta.

 7. Initierad skildring av bankens undergång både avseende...
  Claes von Schéele, 23 augusti 2013

  Initierad skildring av bankens undergång både avseende de inblandade ansvariga samt ur en ekonomisk synvinkel. Boken är viktig för att förstå drivkrafterna bakom spekulationerna med finansiella instrument och problemet med att kunna kontrollera spekulationerna.

Visa alla 7 recensioner

Fler böcker av Carolina Neurath