Det rena landet : Om konsten att uppfinna sina förfäder (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
468
Utgivningsdatum
2012-01-02
Upplaga
2
Förlag
Norstedts
Dimensioner
234 x 164 x 37 mm
Vikt
1030 g
ISBN
9789113044200
Det rena landet : Om konsten att uppfinna sina förfäder (inbunden)

Det rena landet : Om konsten att uppfinna sina förfäder

(8 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2012-01-02

Slutsåld

För 2 000 år sedan levde i romarrikets utkanter människor som romarna kallade "germaner". Man visste inte mycket om dem, men i imperiet skrevs ändå böcker om dessa främlingar i norr, utan att författarna ens hade besökt deras samhällen.
När Sverige 2 000 år senare blev en spetsnation inom rasforskningen, var de romerska fantasierna ännu aktuella. Nazisterna skulle snart göra tanken om ett "raskrig" till germanernas försvar, till själva bränslet i sin politiska väckelse.

Men redan år 1921 beslöt den svenska riksdagen att ett rasbiologiskt institut skulle skapas - Europas första - till försvar för landets unika folkstam. Svenskarna var nämligen av ovanligt ren nordiskt-germansk rastyp, sades det.
Maja Hagermans bok är en tankeväckande skildring av germanernas idéhistoria i Sverige. Med avstamp i 200-talet, när nordborna mötte Rom och skapade sin säregna "fornnordiska" kultur, drar hon trådarna vidare till 1900-talet, då personalen på Rasbiologiska institutet i Uppsala iklädda vita rockar tog emot personer för rasmässig bestämning. Längs vägen dit finns arkeologer, målare, diktare och fornforskare som inte minst under 1800-talet framkallade en vision av det gamla Norden - vikingarnas värld. Omkring år 1900 hade de rasrena germanska vikingarna fått plats i skolböcker och uppslagsverk.
I dag talar genetiker inte längre om den germanska rasen. Inom genetisk forskning hittar man inga tydliga människoraser, än mindre några "germaner". Men visionen om vikingen lever märkligt nog ändå kvar i närbesläktad form. Föreställningar om ursprungligkultur och renhet florerar återigen. Ytligt sett kan det tyckas oskyldigt, men kopplingarna till politisk extremism och främlingsfientlighet finns kvar.
Maja Hagerman sätter kritiskt ljus på hur bilden av våra förfäder kom till och visar hur den ännu i dag präglar uppfattningen om vilka vi är.
Det rena landet gavs ut första gången 2006.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Det rena landet : Om konsten att uppfinna sina förfäder. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Rasismens historia
  Bo Engström, 20 oktober 2014

  Är du släkt med vikingar som svensk. Antagligen inte eftersom vikingatiden är ett påhitt från 1811. Att vikingatiden, som inte fanns, gav grogrund till de tyska nazisternas ansträngningar att bli vän med den svenska makteliten på 1930-talet är tankeväckande.
  Maja Hagerman lyckas föra i bevis att Tacitus "Germanica" har lett till övertolkningar om en ren ras. Det är speciellt tänkvärt när begreppet "rasist" används i den politiska debatten.
  Rasism som begrepp får en förklaring och varf... Läs hela recensionen

 2. Maja skriver om något som är i högsta grad närvarande...
  Gunnar Lindhe, 29 juli 2013

  Maja skriver om något som är i högsta grad närvarande i vårt samhälle, men det som gör bokens storhet är dess beskrivning över tid, framförallt 1800-talet. 1800-talet var en tid av stor förändring, precis som vår är.

Visa alla 2 recensioner

Bloggat om Det rena landet : Om konsten att uppfinna...