Alexandriakvartetten (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Norstedts klassiker
Antal sidor
946
Utgivningsdatum
2012-08-14
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Översättare
Aida Törnell
Originaltitel
The Alexandria Quartet
Dimensioner
220 x 150 x 68 mm
Vikt
1160 g
SAB
Hce
ISBN
9789113045511

Alexandriakvartetten

(8 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden, Svenska, 2012-08-14

Slutsåld

Lawrence Durrells romanepos Alexandriakvartetten, bestående av delarna Justine (1957), Balthazar (1958), Mountolive (1958) och Clea (1960), var tänkt att bedömas som ett enda verk. Platsen är det mångkulturella Alexandria strax före och under andra världskriget och det genomgående temat är den moderna kärlekens förvecklingar. Samma historia skildras i tre delar ur tre olika perspektiv medan historien i den fjärde delen pekar framåt och fortsätter för de inblandade.

I inledningen till Justine sitter en engelsman av irländsk härkomst på en grekisk ö och minns sin tid i Alexandria och de människor han där umgicks med. Mannen, senare känd som Darley, minns sin stora kärlek, den undersköna Justine, rik och undflyende, maka till den välbärgade kopten Nessim Hosnani, berättarens nära vän. Vidare minns han läkaren Balthazar, diplomaten Mountolive, konstnärinnan Clea och ett flertal andra spännande figurer som alla på omvägar hamnat i Alexandria.

I den sista delen råkar läkaren Balthazar med ångfartyg passera den grekiska ö där Darley bor. De båda slår följe till Alexandria för att söka upp sina gamla vänner. Darley stöter ihop med konstnärinnan Clea och de tar obesvärat upp sin gamla kärleksförbindelse, trots Justines och Melisssas närvaro i staden, och relationen till Clea framstår som en jämbördig relation mellan två vuxna människor om än mycket svalare och förnuftigare än den passionerade förälskelsen i Justine och den trösterika, bekräftande i Melissa.

Lawrence Durrell hävdade alltid att han hade vänt sig till naturvetenskapen för att försöka fullborda en roman i fyra dimensioner, i en form som var tänkt att grunda sig på relativitetsteorin. Han ville genomföra ett experiment för att se om han inte kunde upptäcka en form som man lämpligen skulle kunna klassisk för vår tid. Och klassisk blev den ju.

Nytt förord av Birgitta Stenberg.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Alexandriakvartetten. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Jag kan bara hålla med Ann! Fick först Justine när jag...
  Emsems, 5 juli 2013

  Jag kan bara hålla med Ann! Fick först Justine när jag var 19 år och blev så tagen att böckerna därefter har följt mig genom livet. Jag har läst dem på fyra olika språk för att se vad de olika språken gör med texten, jag har använt dem i mitt arbete, rekommenderat dem till en tonsättare som efter avslutad läsning skrev ett körverk till böckerna. Alexandriakvartetten är en boksvit att leva och andas med under en längre tid. Historierna och karaktärerna förändras framför en, blir tydliga och fö... Läs hela recensionen

 2. Oöverträffad!
  Ann Johansson, 10 augusti 2012

  De fyra böckerna i Alexandriakvartetten har varit en bestående del av mitt liv ända sedan början av 70-talet då jag fick ett tips av en arbetskamrat att läsa dem.
  Jag har böckerna i olika upplagor och de är nästan sönderlästa.
  Något så bra och tänkvärt har jag aldrig läst sedan dess.
  Någon har påstått att den är byggd enligt relativitetsteorin. Kanske det!
  Nu ska de köpas igen!

Visa alla 2 recensioner

Bloggat om Alexandriakvartetten