Amaryllis : älskad vinterblomma! (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
184
Utgivningsdatum
2013-09-24
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Dimensioner
247 x 175 x 23 mm
Vikt
759 g
SAB
Qef
ISBN
9789113047232
Amaryllis : älskad vinterblomma! (inbunden)

Amaryllis : älskad vinterblomma!

(15 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2013-09-24

Slutsåld

"Den amaryllis som vi har i våra hem till jul bjuder på stor variation och färgprakt, från de arter som växer vilda i Sydamerika till alla korsningar som odlare har fått fram genom sitt förädlingsarbete.

Genom korsningarna har man skapat alla de fantastiska sorter som finns i olika färger, med fantasieggande namn. De flesta är enkla, andra är dubbla. Vanliga färger är olika nyanser av rött, rosa och vitt men också gult. Nja, kanske inte riktigt gult utan snarare gräddgult.

Blomman varierar inte bara i färg utan också i mönstring. Vissa är fräkniga, andra randiga eller har ett stjärnformat mönster i blommans mitt. Också blommans storlek varierar från riktiga giganter med stora spektakulära blommor till dem med ganska små smäckra blommor med amaryllismått mätt. De småblommiga sorterna kan antingen ha medelstora blommor eller räknas som miniatyramaryllis. Några egentliga miniatyrer är de inte, men de mindre blommorna gör att hela plantan ger ett nättare intryck än de storblommiga sorterna.

Det är just den här variationen som gör att man egentligen inte borde begränsa sig till att bara ha amaryllis till jul utan se den mer som den vårblomma den är i naturen. I det vilda blommar den på våren, precis som den också gör i Medelhavsländerna. Där sätter man ibland ut den i kruka eller i en plantering när den har gjort sitt i kruka inomhus till jul. Det är kanske dags att vrida tillbaka klockan ett snäpp och få den till en krukväxt som blommar från jul och en bra bit in på våren, den tid då många andra krukväxter går på sparlåga. Det är ju så vi odlade amaryllis förr."

Susanna Rosén
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Amaryllis : älskad vinterblomma!. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Fantastisk bok att ge och få. Fakta varvat med vackra...
  Petra R, 12 december 2013

  Fantastisk bok att ge och få. Fakta varvat med vackra bilder - oemotståndlig! Begäret efter amaryllis blev nu ännu större. Köp den!

 2. Vilken fantastiskt vacker table-book! Den innehåller...
  Kerstin Anita Looström, 9 december 2013

  Vilken fantastiskt vacker table-book! Den innehåller också mycket fakta och det är underbara bilder av alla amaryllissorter. Jag visste inte om hälften. En bok att älska och en bok att presenta med.

 3. Susanna Rosén skriver alltid bra faktaböcker med...
  Ulla Edlind, 7 oktober 2013

  Susanna Rosén skriver alltid bra faktaböcker med sakligt innehåll och vackra bilder. Denna bok är inget undantag. En bra julklappsbok till en blomsterälskare.

Visa alla 3 recensioner