Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Serie
Romanen om Maj (del 2)
Antal sidor
500
Utgivningsdatum
2013-07-17
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Dimensioner
180 x 110 x 35 mm
Vikt
260 g
SAB
Hc
ISBN
9789113047485
Sörja för de sina (pocket)

Sörja för de sina

(188 röster)  |  Läs 6 recensioner
Pocket,  Svenska, 2013-07-17
79
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Far ror, mor är rar. Är det så? Allt borde ju vara bra nu. Freden är här och maken Tomas har lyckats hålla sig nykter sedan hypnosbehandlingen hos professor Bjerre i början av kriget. Och har inte Maj gjort allt vad hon kan för att familjen ska ha det fint i den nya stora lägenheten som Tomas överraskat henne med? Det moderna köket och vardagsrummets parkettgolv. Och Paradiskullens störtande hoppbacke som brant fond från balkongen. Men här i sommarhusets ensamhet tycker hon sig höra svärmors steg i salongen, det är förstås inbillning, tant är ju död. De egna förlusterna vill Maj inte tänka på.

Maj är hemmafru under folkhemmets 40-och 50-tal då hemmafrun är ett eftertraktat ideal och det finns en strävan att betrakta det som ett viktigt yrke. Och hur Maj än försöker vara kärleksfull, trygg och sörja för att hemmet ska bli harmoniskt och rationellt, så väser en röst i henne att mor också är en orm. När tröttheten, rädslan och oron övermannar, kring allt som både hänt och skulle kunna hända henne och familjen. De oklara kroppsliga symptomen, hur hon tappar i vikt och så yrseln som får benen att vika. Och trots att Tomas kämpar hårt med att avstå från alkoholen, och sköta firman som gått i arv i hans släkt, hänger misstanken om att han kanske börjat dricka igen som ett tungt orosmoln över Maj och familjen.

Det här är den andra delen i en romansvit som inleddes med Att föda ett barn, om en hemmafrus liv och utblick i Örnsköldsvik. Och om klass, moderskap och alkoholism.

"Jag hade aldrig kunnat tänka mig att jag en dag skulle sitta djupt försjunken i en 500-sidig roman om hushållsbestyr och spädbarnsskötsel. Att Kristina Sandberg lyckas med det smått hypnotiska konststycket /.../ beror i allt väsentligt på berättartekniken. Jag inväntar, med en spänning jag aldrig kunnat förutse, berättelsens fortsättning." Nils Schwartz, Expressen
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Sörja för de sina
 2. +
 3. Liv till varje pris

De som köpt den här boken har ofta också köpt Liv till varje pris av Kristina Sandberg (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Sörja för de sina. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Nya tider
  Ann-Kristin Blomster, 13 november 2020

  Nya tider för familjen. Den köpta lyckan är över och Maj och maken ställs inför svåra utmaningar. Sista boken i serien. Man skulle önska en 4:e bok.

 2. Öppen och ärlig livsresa
  -, 4 juni 2015

  Majs fortsatta resa som gift. Lika naket och öppet som första boken. Beskrivningen att komma från arbetarklassen till medelklass och känslan att inte räcka till. Rak och ärlig.

 3. En helt vanlig kvinnas liv
  Mari Åberg, 31 oktober 2014

  Jag läste en recension av Kristina Sandbergs "Liv till varje pris" och blev nyfiken. Boken är del tre i en trilogi om Maj, en vanlig kvinna i Sverige på 1930-talet och framåt. Jamen, tänkte jag, den trilogin måste jag läsa, för jag själv skriver om vanliga människor i samma tidsperiod.

  Medan jag läste första delen "Att föda ett barn" kom Augustnomineringarna och Kristina Sandberg var en av de nominerade. Efter det har jag läst del två "Sörja för de sina" men har sista delen kvar att ... Läs hela recensionen

 4. En otroligt bra fortsättning på den första boken "Att...
  Inga Stiernspetz, 21 januari 2014

  En otroligt bra fortsättning på den första boken "Att föda ett barn". Sandberg beskriver så insiktsfullt problemen för huvudpersonen Maj; det oförberedda klassbytet, uppåt, och ansträngningarna att passa in. Hennes oförmåga att visa känslor och hennes medvetenhet om detta, mycket gripande.

 5. En berättelse som i vissa delar kan kännas ytlig och...
  Agneta Cornelius, 26 september 2013

  En berättelse som i vissa delar kan kännas ytlig och banal, men under ytan liger ett stort allvar och det är lätt att känna sympati med huvudpersonen.

 6. Jag har läst alla böckerna Ta itu, Att föda ett barn...
  Ulrika , 21 augusti 2013

  Jag har läst alla böckerna Ta itu, Att föda ett barn och Sörja för de sina som handlar om Maj.
  Böckerna är oerhört välskrivna och jag har inte kunnat sluta läsa när jag har börjat.
  Jag hoppas på att Kristina Sandberg bestämmer sig för att skriva en fjärde bok om Maj.

Visa alla 6 recensioner

Fler böcker av Kristina Sandberg