Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (1.1 MB)
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2012-09-20
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
ISBN
9789113047515

Strindbergs skugga i Nordens Paris

E-bok, Svenska, 2012-09-20
153 kr
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
Två män sida vid sida i 1880-talets Köpenhamn. Den ene är Knud Wiisby, ung språk- och teaterman, upptäckt för eftervärlden via dokument från ett dödsbo. Den andre är August Strindberg som flytt Stockholm efter Giftas-processen och nu vill starta en skandinavisk försöksteater.

Som medarbetare till August och Siri på Casino- och Dagmarteatern står Knud Wiisby mitt i deras drama men också i sitt eget: den unge dansken var uppenbarligen förälskad i en av dåtidens vackraste revyaktriser, Anne Aretino.

Strindbergs skugga i Nordens Paris väcker en tid till liv som liknar vår egen. Köpenhamn håller på att förvandlas till virvlande metropol, centrum för livets och konstens förändring i Norden. Allt är i rörelse: tankarna, moralen, köpenskapen, känslolivet. Kritikern Georg Brandes rapporterar att Gud är död, och den fria kärleken utprovas. Samtidigt är hyckleriet och skenheligheten omåttliga. Frigörelseförsöken leder till en sedlighetsdebatt . På godset Skovlyst skriver August Strindberg En dåres försvarstal, en nattsvart skildring av äktenskapet med Siri. Lösningarna på livets konflikter delegeras till konsten: August och Siri förenas i försöket att sätta upp Fröken Julie i Köpenhamn.

Ulf Peter Hallbergs laddade konstnärsroman ger oss tillgång till starka konflikter och känslor. Strindberg är i högform: Åsnan Björnson spritter omkring i Europa och babblar om engifte och månggifte! Någon skulle piska ihjäl den!

Dokumenten från teatervärldens Köpenhamn 1887-89 ger oss ett helt nytt perspektiv på den tidens händelser. Ur glömskan stiger en stor vardagsgestalt fram: Knud Wiisby!
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Strindbergs skugga i Nordens Paris