Björn Afzelius : en god man - och bara en människa (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
191
Utgivningsdatum
2013-11-06
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Dimensioner
215 x 165 x 20 mm
Vikt
556 g
SAB
Ijz Afzelius, Björn
ISBN
9789113054544
Björn Afzelius : en god man - och bara en människa (inbunden)

Björn Afzelius : en god man - och bara en människa

(25 röster)  |  Läs 6 recensioner
Inbunden Svenska, 2013-11-06

Slutsåld

Björn Afzelius är en av våra mest komplexa national­skalder. Redan beteckningen "nationalskald" är för många provocerande, trots att inget annat uttryck räcker. Under sin artistkarriär var dock Afzelius en röst som ofta hamnade i skuggan. Först i skuggan av vännen i Hoola Bandoola Band, Mikael Wiehe, sedan i den medieskugga som han placerades i av kritiska recensenter och andra tyckare. Trots och kanske tack vare detta växte ständigt hans publik.

När Afzelius gick bort i cancer 1999 var han en av Nordens mest folkkära låtskrivare och sångare. Hans album hade redan vid hans död sålts i mer än två miljoner exemplar i Sverige, men inte minst i hans andra hemländer; Norge och Danmark. Hans evighetslånga turnéer tillhörde år efter år de mest publikdragande alla kategorier och sånger som Sång till friheten och hans version av Tusen bitar sjöngs i dag på såväl begravningar som fester i tre länder.

Gunnar Wesslén var en av få journalister som följde Afzelius på nära håll under hela hans karriär. Först som reporter för Aftonbladet, senare som vän. Wesslén har för att skriva den första Afzeliusbiografin grävt djupt i sitt eget minne, men även samtalat med Afzelius många kvinnor, med hans döttrar och med artistkollegor som Wiehe och Torsten Flinck. I boken förklarar även dåtidens rockjournalister vad det var hos Afzelius som triggade deras ilska den gången, och hur de ser på honom i dag. Wesslén har inte tvekat att vända på alla stenar i Afzelius väg. Sammantaget blir det en berättelse om en mycket komplex artist och människa. "En man med så blanka boots måste ha mörka sidor", som den norske författaren Knud Faldbakken vid ett tillfälle sa till Björns vän och medmusikant Åge Aleksandersen.

"Familj och kärlek, det som skulle blivit det viktigaste i hans liv blev Björns stora misslyckanden Istället blev hans liv en rockstjärnas. Ibland tror jag att Bill Wyman i Rolling Stones är den ende som haft fler kvinnor på sina turnéer än Björn Afzelius. Han hade aldrig ett långt, innerligt förhållande med en kvinna. Den han öppnade sig mest för var Marianne, hans förstfödda dotter Rebeccas mamma. Vad som skulle hänt med hans sista förhållande, det med Anette, vet ingen." (Utdrag ur boken)

Boken innehåller en CD med liveinspelningar av:

1) Sång till friheten
2) Flickan från landet i norr
3) Nattlig visit
4) Fågel fenix
5) Vargen
6) Damen med hunden
7) DSB- Blues
8) Barn Av Vår tid
9) Folkens kamp
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Björn Afzelius : en god man - och bara en människa. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Björn Afzelius: en god man
  x, 3 februari 2014

  Det var intressant att få läsa om Björn Afzelius liv, men tyvärr är boken inte så välskriven och inte heller korrekturläst. Det drar ned helhetsbetyget.

 2. Intressant att få ta del av andra sidor av Björns liv,...
  Sigvard Carlsson, 14 januari 2014

  Intressant att få ta del av andra sidor av Björns liv, bl.a. hans barndom. Han var också en vanlig människa!

 3. Intressant bok i det stora hela, men mycket av...
  Don Thomaso, 11 december 2013

  Intressant bok i det stora hela, men mycket av läsningen kände man ju till sen tidigare. Det bästa var nog döttrarnas (Rebecca & Isabelle) inlägg om sin pappa. CD-skivan finns ju i en tidigare utgivning, tyvärr! Kvinnokarl, mm, visst, men som sagt "En god man - men bara en människa...Björns musik lever, trots allt, fortfarande i våra hjärtan och det är det viktigaste.....

 4. Hyggligt välskriven och intressant innehåll i sig....
  Fileoscar, 2 december 2013

  Hyggligt välskriven och intressant innehåll i sig. Bara synd att jag läst 90 % redan någon annan stans, t.ex. på Afzelius hemsida under "biografi".

 5. Härligt att få tränga in djupare i Björns liv, men...
  Lilian Lund, 20 november 2013

  Härligt att få tränga in djupare i Björns liv, men tråkigt att han var en sådan kvinnokarl och mycket borta från sina flickor, men som sagt; han var ju bara en människa, fantastisk på många vis.

 6. Det finns bara ett ord för att beskriva den här boken,...
  Jonathan Eriksson, 13 november 2013

  Det finns bara ett ord för att beskriva den här boken, " Lysande ".
  Boken är upplagt på ett så bra och välstrukturerat sätt.
  De flesta Biografier brukar vara så tråkiga och svårlästa, men inte den här boken.
  Den är så lysande, det underlättar så att författaren själv är Journalist, den här boken. Rekommenderar jag verkligen alla att ni ska köpa.

Visa alla 6 recensioner

Fler böcker av Gunnar Wesslén

Bloggat om Björn Afzelius : en god man - och bara en...